Siger navnet "Lodsys" dig noget? Måske gør det, måske gør det ikke. Uanset hvad er det på tide at sat punktum i en sag, der i 2011 rystede hele iOS-miljøet.

Lodsys er det man i daglig tale kalder en patenttrold. Det vil sige et selskab, der ikke selv udvikler produkter eller tilbyder services, men har en forretningsmodel der udelukkende handler om at sælge licenser til den patenterede teknologi, samt sagsøge folk de mener overtræder disse patenter. Der er én ansat i Lodsys og firmaets eneste aktiv er fire patenter, som firmaet købte i 2004. Patenterne omhandler bruger-feedback og Lodsys mener at have patent på så forskellige ting om livechat, opgraderingsknapper i apps, registrering af kliks på bannerannoncer samt flere andre ting.

Hvis du mener at disse patenter praktisk taget dækker stort set samtlige hjemmesider eller apps, så er du ikke alene. Det samme mente Lodsys nemlig. I 2011 sprang de en regulær bombe i iOS-miljøet, da de sagsøgte en række småudviklere for brug af opdateringsknapper i deres apps. Siden fulgte store udviklere som Rovio (Angry Birds) og Gameloft. Derudover blev der skudt med spredehagl. Stort set alle der var tilstede på nettet var i Lodsys' søgelys. Der blev lagt sag an mod så forskellige virksomheder som Nordstrom, Burberry, Godiva, SanDisk, Volkswagen, Crocs, General Motors, HP, Gameloft, New York og Backflip Studios samt en lang række mindre selskaber og enkeltpersoner.

Lodsys retssager blev anlagt i et distrikt i Texas, hvor domstolen er kendt for at den stort set altid giver patentholderen medhold. Der er kun ansat to dommere ved denne domstol med speciale i patentsager. Den ene er distriktsdommer Leonard Davis, hvis søn William Davis tilfældigvis er Lodsys' advokat.

Efter at Lodsys begyndte at sagsøge andre, er søgsmålene væltet ind den anden vej i forsøg på at få erklæret Lodsys' fire patenter for ugyldige.

Omkring 200 udviklere turde ikke tage chancen i en retssag eller har ganske enkelt ikke haft råd, men har i stedet indgået licensaftale med Lodsys. En lang række af de store selskaber valgt også at indgå forlig og købe en licens. Det er mere eller mindre sådan den slags fungerer. Det er truslen om en meget dyr retssag, man slipper for ved at købe en licens. Om patentet så holder i retten, finder man aldrig ud af.

En enkelt virksomhed nægtede dog at indgå forlig. Sikkerhedsvirksomheden Kaspersky afvise alle licenskrav fra Lodsys' side, og var klar til at tage kampen i en retssag. Det var Lodsys dog ikke interesseret i, så de frafaldt deres anklage mod Kaspersky. Da det kom til stykket, turde Lodsys altså ikke lade en dommer kigge på sagen, hvilket er det nærmeste vi kom en afgørelse. I dag ser Lodsys ud til ikke at eksistere mere. Patenterne udløb i 2012 og firmaets hjemmeside er også forsvundet. Lodsys fik med trusler om retssager malket en del store og små udviklere og selskaber. De er historie, men det er næppe sidste gang en patenttrold får held med dette.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.