Apple har lanceret en ny mobilplatform til iPhonen kaldet ResearchKit. Via apps på folks telefoner, skal ResearchKit gøre det nemmere for forskere at indsamle data og rekruttere deltagere til biomedicinske forskningsprojekter. Indtil videre ligger der fem apps i ResearchKit, som kan bruges til studier af diabetes, brystkræft, Parkinsons syge, astma og hjertekarsygdomme.

Giver forskere adgang til sundhedsdata fra iPhonen

Millioner af iPhones indsamler allerede idag masser af informationer om brugerne. Det kunne være søvnrytme, blodtryk eller motionsvaner. Hvorfor ikke lade disse information kommer forskere til gode, har Apple tænkt. Og det er lige hvad der nu sker. Hvis man tilmelder sig programmet og henter en af de foreløbig fem apps, kan man give forskere og universiteter adgang til at bruge de data, som appen beder om, og på den måde kan forskerne lave biomedicinske studier i storskala.

"Indtil nu har det været besværligt at deltage i et medicinsk forskningsprojekt, fordi det oftest kræver, at man tager til et hospital eller en klinik, hvor forskningen foregår. Med ResearchKit kan du bruge din iPhone til at udføre en række aktiviteter og generere data, uanset hvor du er og på den måde skabe en kilde til information, der er langt mere objektiv end før," skriver Apple om ResearchKit på deres hjemmeside.

Meget nemmere end traditionelle studier

Allerede morgenen efter præsentationen af ResearchKit, var der kommer 11.000 tilmeldinger til Stanford Universitys "MyHeart Counts", der skal undersøge hjertekarsygdomme. Et helt uhørt stort antal deltagere på en enkelt nat.

"For at få 10.000 folk indlemmet i et medicinsk studie, ville man normalt skulle bruge 50 medicinske centre fordelt over hele landet, og det ville tage et år", udtaler Alan Yeung, medical director of Stanford Cardiovascular Health til Bloomberg.

Data er sikre - kommer aldrig i nærheden af Apple

Alle indsamelde data anonymiseres og er udelukkende tilgængelige for de deltagende forskere. Apple gør meget ud af, at data aldrig kommer i nærheden af Apple. Data sendes direkte fra iPhonen til de deltagende forskere.

Deltagerne kan også selv vælge, hvad der skal ske med data - hvem der har adgang til den. Om data skal ses af enkelte forskere til et bestemt studie, eller om data skal deles globalt med andre forskere. Deltagerne kan til hver en tid stoppe med at indberette data, men de data, som allerede er indtastet, bliver i databasen, fordi man ikke ved, hvem de tilhører.

Indtil videre findes ResearchKit kun til iPhone og iWatch, og det er en af begrænsningerne. Men da softwaren er open source er det muligt at den kommer til andre platforme også. Den største hurdle er ikke så meget de forskellige platforme, men at Apple får bevist at det virker og generer brugbare data. Når først det sker, skal der nok kommer skred i det.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.