Apple har fremlagt regnskab for tredje kvartal 2017. Da Apple kører med forskudt regnskabsår i forhold til kalenderenåret er det Apples regnskabs fjerde kvartal, der er tale om.

Omsætningen i kvartalet blev $52,6 milliarder og overskuddet $10,7 milliarder. Det er begge dele betydeligt bedre end i samme periode sidste år. Det gode resultat dækker over øget salg af både iPhones og iPads samt Macs og en kraftig stigning i kategorien "Tjenester", der blandt andet dækker over salg i iTunes Store, iCloud etc.

I hele regnskabsåret omsatte Apple for $229,2 milliarder og havde et overskud på $48,4 milliarder, hvilket er markant bedre end sidste årsregnskab.

"Vi er glade over at kunne rapportere en meget stærk afslutning på regnskabsåret 2017 med rekordomsætning i fjerde kvartal, vækst i alle produktkategorier og det bedste kvartal nogensinde for Tjenester.", udtaler Apples topchef Tim Cook.

Apple forventet at omsætningen i indeværende kvartal - hvor iPhone X jo er blevet lanceret - ender på $84-87 milliarder.

Salgstal for iPhone, iPad og Mac

Salget af iPhones nåede 46,7 millioner enheder sammenlignet med 45,5 milllioner enheder i samme periode sidste år. Det er en beskeden stigning på 3%. Ifølge Tim Cook overgår salget Apples forventninger og iPhone 8 og iPhone 8 Plus er med det samme blevet den mest populære iPhone i Apples sortiment. Specielt salget af iPhone 8 Plus har overrasket Apple. Positivt vel at mærke. Ifølge Tim Cook er det den Plus-model der har haft den bedste lancering nogensinde.

iPad-salget er steget til 10,3 millioner enheder fra 9,3 millioner enheder. Det er en stigning på hele 10% og andet kvartal i træk hvor Apple oplevet tocifrede vækstrater for iPaden. Vi er dog ikke på niveau med hvordan salget var for 3-4 år siden, hvor det lå betydeligt højere. Ifølge Cook har kunderne taget godt imod Apples nye iPad-line up.

Mac-salget er steget fra 4,9 millioner til 5,4 millioner. Det er en stinging på 11%. Kvartalet såvel som året som helhed har målt på omsætningen i Mac-kategorien været Apples bedste hidtil.

Vi skal dog et helt andet sted hen for at finde Apples højdespringer. Den hedder Apple Watch. Apple oplyser ikke de eksakte salgstal mnd kan i stedet fortælle at salget af Apple Watch er steget med mere end 50% siden samme kvartal sidste år. Det er tredje kvartal i træk at Apple Watch oplever en vækstrate på over 50%.

Salgstallene for Apple TV bliver heller ikke oplyst. Sammen med Apple Watch indgår de i kategorien "Andre" i Apples regnskab. I den store Apple-sammenhæng er det altså af mindre betydning.

Kategorien "Tjenester"

En af de mest interessante kategorier hos Apple er kategorien Tjenester. Den dækker over salg af apps, film, Apple Music etc. Fra at være en niche er den vokset markant og omsætning i kvartalet nåede $8,5 milliarder. Der er en stigning på 34% sammenlignet med sidste år.

Der blev sat omsætningsrekord i App Store. Der kommer flere kunder, de enkelte kunder kommer der oftere og det bliver hentet flere apps. Ifølge Apples oplysninger er omsætningen i App Store dobbelt så høj som omsætning Googles tilsvarende butik til Android.

Apple Music oplever også vækst. Sammenlignet med sidste år er antallet af abonnenter steget med 75%. Antallet af iCloud-brugere er steget med mere end 10%. Kigger man på alle Apples abonnementstilbud under et har de 210 millioner kunder. Det er en stigning på mere end 25 millioner på bare 90 dage.

Hvad angår Apple Pay er antallet af brugere mere fordoblet på et år og antallet af transaktioner er steget 330%.

Det går med andre ord godt for Apple - ligesom det plejer.