Jeg har været så heldig at få lov at betateste et nyt program der kommer i App Store om en uges tid. Det har været i review hos Apple i godt 5 måneder nu, men efter en del juridisk tovtrækkeri skulle den nu være god nok.

Programmet er noget af en revolution idet Apple for første gang tillader et unlock-program i App Storen. Årsagen til at det nu er muligt er nogle juridiske spidsfindigheder, som jeg vil komme tilbage til nedenfor.

Ikke et rigtigt unlock

Det er ikke et unlock som vi kender det på den måde iPhone Dev Team laver det, det vil sige hvor de går ind og hacker bootloaderen og baseband-softwaren, således at alle simkort kan benyttes. Dette program gør brug af Apples officielle unlock, som blandt andet bruges i Italien, Grækenland og andre stedet hvor iPhonen kan købes oplåst. Dog foregår det på en lidt anden måde. Teknisk set, vil telefonen ikke være "rigtigt" oplåst, den vil blot få tilladelse til at anvende en anden operatører end den ene, den er låst til ved køb.

Programmet virker på den måde, at man vælger hvilket land man vil unlocke til og dernæst hvilken af de understøttede operatører man vil unlocke. Når man så trykker på "unlock"-knappen, kontakter programmet iTunes-serveren og får de koder Apples bruger til låse telefoner op med. Programmet genererer så en ny såkaldt "carrier-list", med den valgte operatør. Efter genstart af iPhonen, hvor den nye carrier-list indlæses i stedet for den originale fra for eksempel Telia,

Det man skal bemærke er, at iPhonen som sagt ikke unlockes rigtigt, den bindes bare til den valgte operatør og efter indlæsningen af den nye carrier-list, vil kun simkort fra den operatør virke. Så har man oplåst til Bibob, som jeg bruger, kan jeg ikke længere bare skifte tilbage til Telia. Vil jeg det, skal jeg køre programmet igen og vælge Telia som carrier. I praksis betyder denne fremgangsmåde intet, og reelt set kan man godt betragte sin iPhone som værende oplåst. I det daglige vil der ingen forskel være.

Det var det teoretiske.

Virker det i praksis?

Ja, det gør det! Overordentligt godt endda. Jeg har testet med Telia, Bibob (som kører på Sonofons net), 3 og TDC. Af en eller anden grund understøttes TDC ikke den nuværende udgave, men alle andre jeg har testet virker perfekt. Det er meget nemt at gå til, og der er ikke den fare for at "bricke" sin iPhone som der er ved de uofficielle unlock. Det hele foregår via iTunes-serveren og alt efter hvor stor belastningen er, tager det under 1 minut. Det eneste forbehold jeg har er, at der kommer kludder i "Seneste opkald" og "SMS", hvis du skifter frem og tilbage mellem to simkort, men det er til at leve med.

Amerikansk lovgivning tillader unlock

Grunden til at Apple overhovedet tillader dette program, er begrundet i Amerikansk lovgivning, der siger, at en mobilproducent skal gøre det muligt for kunderne at kunne bruge deres mobiltelefon, hvis de flytter eller rejser enten til et andet sted i USA, til et andet land. Apple kan altså ikke forhindre at et program som dette bliver frigivet, selvom de har forsøgt (sikkert mest for at gøre AT&T glade).

Essensen er, at hvis man har købt en iPhone lovligt med abonnement, skal den kunne bruges under ferie i hele verden. Da AT&T ikke har roamingaftaler alle steder, kan det kun ske ved at tilbyde at iPhone kan bruges med andre operatører. Normalt (det vi lsige med andre mobiler) foregår den slags ved, at man før man skal på ferie i for eksempel Danmark, ringer til AT&T og får dem til at åbne for danske simkort, Dette er ikke noget problem at gøre fra gang til gang, problemet er bare, at Apple ikke har tilladt iPhonen at understøtte denne praksis - før nu.

Så ved at lade oplåsningen foregå på operatørbasis (fra gang til gang), kan Apple ikke stille noget op - og det kan vi nu alle få glæde af.

Jeg skal lige slå fast, at programmet kun virker hvis ens iPhone er aktiveret i iTunes med et originalt simkort. For det første siger det jo sig selv, at man ikke kan installer programmet gennem App Store, hvis telefonen ikke er aktiveret og for det andet tjekker programmet på iTunes-serveren at telefonen er registreret. Man kan altså ikke købe en simlåst iPhone i USA uden abonnement, tage den med til Danmark og bruge dette program. Heller ikke selvom man jailbreaker iPhonen og får adgang til App Store. Hvis telefonen ikke er aktiveret med det originale simkort, går den ikke.

Programmet kan hentes gratis i App Store.

Opdatering

Programmet vil kun blive solgt i den amerikanske App Store, da det kun vedrører amerikansk lovgivning. Skulle man alligevel, og ad omveje, få fingre i programmet, hjælper det ikke noget, da telefonen skal være aktiveret med AT&T og ikke som jeg først skrev bare aktiveret med en officiel operatør.

Opdatering: Aprilsnar

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.