En domstol i Texas har idømt Apple en bod på hele $532,9 millioner for overtrædelse af et patent relateret til handel i iTunes Store. Det skriver Bloomberg. Det er firmaet Smartflash LLC, der har sagsøgt Apple - og en række andre store virksomheder som Samsung og Amazon.

Smartflash er nærmest definitionen på en patenttrold: De producerer ikke noget, har ingen ansatte, skaber ingen jobs og har ingen aktiviteter i USA. Deres forretningsplan er alene at sagsøge andre for overtrædelse af deres syv patenter.

Apples advokater har været meget skarpe i deres afvisning af Smartflash' krav. "De udnytter vores patentsystem for at få royalties for teknologi, som Apple har opfundet.", udtaler Kristin Huguet fra Apple. "Vi nægter at betale denne virksomhed for ideer vores egne medarbejdere har brugt år på at opfinde og forfine, så vi har desværre ikke haft anden mulighed end at tage dette opgør i retten."

Smartflash havde bedt Apple om $852 millioner, mens Apple maksimalt ville gå med til $5,4 millioner. Appels argument er, at patentet er ugyldigt og at Apple ikke overtræder det. Desuden mener Apple heller ikke, at royalties skal beregnes ud fra samtlige solgte iOS-enheder og Mac's som SmartFlash ønsker.

Indtil videre har juryen altså givet SmartFlash medhold. Apple har dog meddelt, at de appellerer sagen. Den endelige afgørelse er med andre ord udskudt.