Google har i årevis været kendt som - og synonym med - dem der leverer de bedste søgninger på internettet. Siden er der kommet et hav af tjenester til. Alt sammen med det formål at samle informationer om brugerne der kan bruges til at levere målrettede reklamer. Bortset fra Googles søgemaskine er det nok Android-styresystemet der er Googles største bedrift. Igen med indsamling af information som mål, har Google leveret et færdigt operativsystem til mobilproducenterne, som de har kunnet benytte kvit og frit. En aftale begge parter har været glade for.

Bombe: Google lancerer deres egen telefon

I denne uge smed Google så en bombe i miljøet. De lancerer nemlig deres egne mobiltelefoner. Ikke bare som hidtil via et samarbejde med en eksisterende producent, men regulært egendesignede telefoner i eget navn. Der sker i erkendelse af, at skal alt gå op i en højere enhed, er man nødt til at have kontrol med hele processen. Både hardware og softwaren. Det er i den grad en blåstempling af det Apple altid har ment. At deres produkter er bedre fordi Apple har kontrol med alle dele. Noget man i øvrigt også ser med Sonys Playstation og Microsofts Xbox. Jo mere kontrol man har med tingene, desto bedre har man mulighed for at optimere dem.

Google har reelt set mistet kontrollen over Android i det øjeblik de har overladt systemet til en tilfældig mobilproducent. Producenten bliver ansvarlig for ydelsen, for at systemet bliver opdateret og så videre. Det er ude af Google hænder. Omvendt er mobilproducenten afhængig af et system som andre har udviklet. De skal tilpasse hardwaren til systemkrav andre har sat. Kun ved at kontrollere begge dele, kan man tilpasse det ene 100% til det andet. Det har Google nu.

Direkte konkurrent til iPhonen - har overhalet Samsung over natten

Derfor er Googles udmelding interessant. Google rykker med et skridt op i en helt anden klasse. Nu skal og kan de konkurrere direkte med Apple. Det sker ikke længere via tilfældige asiatiske mobilproducenter og deres luner men direkte. Mit bud er dog, at en producent som Samsung også skæver lidt nervøst mod Google i disse dage. Trods hundredevis af lancerede mobiltelefoner med Android de sidste mange år, er Samsung over natten bliver overhalet af Google. Google har nemlig noget Samsung aldrig kan få: Fuld kontrol - Apple-style. Uanset hvor godt Samsung skruer en telefon sammen, vi den altid være bagefter på point i forhold til Googles.

Designet i Googles to telefoner er fremragende og minder en helt del om Apples iPhone. Specifikationerne er på papiret også helt i top. Med Googles fulde kontrol in mente er der formodentlig tale om den klart største iPhone-konkurrent nogensinde. Google går da også direkte efter iPhone-kunderne. De har nemlig bygget en quick switch-adapter, der ligger i æsken, så man nemt kan skifte fra iPhone og få sine ting med sig.

Presser Samsung på det attraktive premiummarked

Jeg tror dog at Samsung vil lide mere end Apple gør - ikke mindst på selvforståelsen. Samsung markedsfører sig som et premiumbrand, men reelt set er 95% af deres solgte telefoner i lavpris- eller mellempris-kategorien. Det eneste Samsung kan glæde sig over i øjeblikket er derfor, at Google også har valgt at prissætte deres nye telefoner, som Apple ville have gjort det. Vi snakker premiumpriser. Dermed kan Samsung foreløbig få lov at beholde deres største marked for sig selv, nemlig lavpristelefonerne. At Samsung på dette marked så presses af især kinesiske producenter er en anden sag, men Google er Samsung i hvert fald fri for. Til gengæld vil Samsung miste en del kunder til deres dyreste mobiltelefoner. De vil simpelthen vælge Google i stedet, hvilket efterlader Samsung som en producent uden tag i det attraktive premium-marked.

Androidbrugere kan nu vælge den ægte vare

iOS eller Android er en smagssag, og et valg som mange holder fast i, når først det er taget. Men er man til Android er det klart at den ægte vare kan virke mere tillokkende - også fordi det er så nemt at skifte internt mellem forskellige Android-mobiler. For de fleste er det alligevel Googles services der bruges i det daglige. Samsung har meget få tjenester om nogen overhovedet der kan holde på brugerne. Bruger man Android på sin Samsung-mobil, vil man intet tabe ved at skifte til Google, tværtimod.

Det naturlige modtræk er at Samsung udvikler sit eget styresystem og begynder at tilbyde sine egne tjenester ala Googles. Det er ikke nogen nem eller hurtigt løsning, men der er ikke rigtigt andre veje at gå. Vi ser det allerede med Tizen-systemet som Samsung er begyndt at satse på. Foreløbig dog kun i mindre skala. Måske vi vil se Samsung sætte noget mere fart på det nu efter Googles overraskende træk, som Samsung måske vil se som et sag i rykken.

Konkurrencen er hårdere end nogensinde

Apple vil helt sikkert også miste kunder til Google. Men hvor det i Android-kredse er ret vildt og vil skabe en del røre i andedammen, så er det trods alt bare en almindelig smartphone, som Google har lanceret. Det kan på ingen måde måle sig med da Apple i 2007 lancerede den første iPhone. Den nye telefon vil betyde forskydninger i markedsandele, men ikke når så drastisk, som da Apple gik ind i markedet.

Men et er i hvert fald sikkert. Med Googles nye Pixel-telefoner er konkurrencen skærpet betydeligt. Nu mere direkte end nogensinde, hvis vi ser bort fra Microsofts kiksede forsøg på at komme ind i kampen for nogle år siden. Det kan vi som brugere kun glæde os over.

Googles Pixel fås i to udgaver. En på 5 tommer og en XL-udgave på 5,5 tommer. Priserne starter ved $649 (der samme som den billigste iPhone 7) og kan i første omgang ikke købes på det danske marked.

Scroll ned for at se kommentarer