Pas på leddene, når du bruger mobilen

Slidgigt er desværre blevet mere og mere udbredt i den danske befolkning, og også hos den yngre generation. En del af forklaringen er måske, at vi bruger langt mere tid med ensidige bevægelser med computermus og smartphones, end nogensinde tidligere – og det er ikke altid hensigtsmæssigt for vores kroppe. En artikel i Politiken har i hver fald tidligere sat lighedstegn mellem overforbrig af sms'er og slidgigt.
Hvad er slidgigt?
Slidgigt opstår, når brusken i vores led bliver stift og mister sin elasticitet. Det er typisk ikke noget der sker, før vi bliver gamle, men jo mere vi bruger leddene, desto hurtigere slides de. Specielt vores hænder er i farezonen, da vi bruger computermus og smartphones mange timer dagligt. Det er ikke godt for leddene, og kan medføre slidgigt i en markant tidligere alder end ”normalt”.
Slidgigt kan ikke behandles, men det kan muligvis lindres ved hjælp af glucosamin. Glucusamin er et stof, der udvikles naturligt i kroppen, og som hjælper med at genopbygge og reparere ødelagt brusk.
Er det blevet for meget af det gode?
Ca. 150 gange om dagen, eller hvad der cirka svarer til 10 gange i timen de vågne timer. Det er så mange gange, vi dagligt tjekker vores telefon viser undersøgelser. Det er et højt tal, og sikkert også højere, end de fleste af os er klar over. Mange gange tænker vi jo slet ikke over, at vi lige ser hvad – om noget – der sker i vores smartphones.
Spørgsmålet er så nu, om 150 gange er for meget af det gode, eller om vi kun har set toppen af isbjerget?
De 150 er endda kun et gennemsnit. I førnævnte artikel fra Politiken nævnes det, at de mest aktive sender over 300 beskeder om dagen.
Udviklingen går nok aldrig i stå
Selvom vi har rykket os en hel del på mobilfronten, siden de første almene mobiltelefoner så dagens lys for en 25 års tid siden, så er der ingen tvivl om, at den digitale udvikling ikke har toppet endnu – og det er slet ikke sikkert, at den nogensinde kommer til at gøre det.
Det er selvfølgelig positivt for alle os tech-nørder, der elsker at lege med gadgets og dimser, og som venter i spænding hver gang de store spillere trækker nye kaniner op ad hatten. Det være sig både mobiler, tablets og computere – uanset hvad det er, så glæder vi os!
Man kunne godt forestille sig, at de næste generationer af mobiltelefoni bliver mere skånsomme for vores kroppe, end tilfældet er i dag. Ja, de er da gode at holde om, de ligger godt i hånden og alt sådan noget, men overdreven brug af dem øger risikoen for varige skader som f.eks. føromtalte slidgigt og/eller sceneskedehindebetændelse. Forskellen på disse to lidelser er dog blot, at sceneskedehindebetændelse er en betændelsestilstand, der aftager med tid, hvorimod slidgigt er en permanent tilstand. Ja, du kan holde smerterne i ro med f.eks. Glucosamin, men slidgigten forsvinder ikke, og kan – endnu – ikke behandles.
Er mobilerne på vej ud?
Fremtidsforskning er et svært felt, at gøre sig klog på, men man kunne måske godt forestille sig, at mobiltelefonen som vi kender den i dag, ikke varer for evigt. Det gør de nok næppe, men at de bliver udskiftet til fordel for smartwatches, eller noget helt tredje, som vi ikke kender til endnu. Apple har eksempelvis gang i et ”hemmeligt virtual reality-projekt” og det samme har flere andre som Facebook og Google. Man kunnen sagtens forestille sig at en form for briller blev den almindelige måde at kommunikere. Måske endda kontaktlinser, hvis vi kigger tilpas langt ud i fremtiden.