I år skal du passe ekstra meget på, hvis du vil købe en MacBook på Black Friday. Falder du over et godt tilbud, er der nemlig helt sikkert tale om en af de gamle Intel-baserede udgaver. Lad dig ikke forblænde af, at butikkerne måske kalder dem 2020-modeller, for tidligere på året lancerede Apple faktisk en ny MacBook Air med Intel-processor, så på den vis er 2020-betegnelsen rigtig nok. Butikkerne glemmer bare at fortælle, at der siden hen er kommet en endnu nyere udgave med M1-processor, der blæser Intel-udgaverne af banen.

Flere butikker skjuler information

Jeg har i denne uge været i flere butikker, der forhandler Apple-computere. Ikke et eneste sted, blev der gjort opmærksom på, at de MacBook Air der var udstillet og kunne købes, var med den nu forældede Intel-teknologi. Det er i mine øjne på grænsen til bondefangeri.

Kunderne holdes i uvidenhed, og tror derfor, at de går hjem med det nyeste grej. Alle os der følger grundigt med, ved det selvfølgelig godt, men en gennemsnitlig dansker, der bare skal have en ny MacBook Air, ved det ikke - og bliver snydt.

Jeg vil ikke nævne navne på de pågældende butikker, blot opfordre til, at man er vågen, når man køber nyt grej. Butikkerne tænker først og fremmest på deres indtjening og i mindre grad - eller slet ikke - på kundernes behov og tilfredshed.

Køb ikke en Intel-baseret MacBook Air

Køb aldrig, aldrig, aldrig en Intel-baseret MacBook Air eller 13" MacBook Pro til fuld pris. Selv hvis du finder den nedsat med et par tusinde kroner er min anbefaling at holde sig i skindet.

Du ender med udgået og forældet teknologi og en betydeligt ringere computer. Prøver sælgeren i butikken at overbevise dig om noget andet, så taler han enten mod bedre vidende (det vil sige lyver) eller følger ikke med. Han forsøger sikkert med alle kneb at komme af med de forældede computere, de har på lager, inden de bliver usælgelige. Tag det som et vink med en vognstang om, at du skal finde et andet sted at handle.

Gå altid efter MacBooks med M1-chip

Gå altid efter en model med M1-chip. Den er markant kraftigere og holder markant længere på en opladning. Det er den største Mac-opgradering i mange, mange år. Derfor er teknologi-tabet ved at købe den nu forældede model også ekstra stort i år. Gør det ikke.

Jeg ville aldrig tøve med at købe en flere år gammel iPhone-model til en god pris, da forskellen her er minimal fra pr til år, men når det handler om MacBooks, så er der i år sket et voldsomt teknologispring.

Disse Macs fås med M1-chip:

  • MacBook Air
  • 13" MacBook Pro
  • Mac mini
Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.