Nu nærmer tiden for den danske iPad 2-lancering sig kraftigt. Det samme gør spørgmålet om, hvorvidt ejere af den eksisterende iPad skal benytte lejligheden to at opgradere - eller om de skal beholde den gamle model og vente på noget endnu bedre.

iPad 2 er i bund og grund en mindre forbedring af iPad end det er et egentligt nyt produkt. Nogen egentlig revolution er der ikke tale om, så svaret skal findes i, om nogle af de nye funktioner er tiltalende nok til, at retfærdiggøre en opgradering.

Hvad har ikke ændret sig?

Lad os starte med de ting, der ikke har ændret sig, og som man derfor ikke får forbedret ved at købe en iPad 2. Skærmen har den samme størrelse og opløsning (9,7", 1.0244x768) og hukommelsen er også den samme: 16 GB, 32 Gb og 64 GB. Batteritiden er også nogenlunde de samme 10 timer, og styresystemet er også identisk. Er det alene nogle af disse ting, man har håbet på at kunne få bedre, skal man altså ikke opgradere.

De vigtigste nye ting er størrelsen/vægten, kamera med FaceTime-mulighed, skærmdobling, mulighed for hvid iPad samt den generelle processorkraft og RAM-mægden.

Kamera

Vi starter med kameraet, eller kameraerne, for det er jo to. Et frontvendt der kan tage stilbilleder i en opløsning på 640x480 og video i samme opløsning. Kameraet på bagsiden kan tage billeder i 1.280x720 og video i 720p. Den nuværende iPad har som bekendt slet ingen kameraer, så det er selvfølgelig en klar forbedring. Man skal dog ikke forvente sig for meget. Kameraet er først og fremmest et videokamera, og derfor er stillbilleder mere noget der kan bruges i en håndevending, hvis man ikke har andre alternativer. iPadens størrelse gør også, at den ikke ligefrem er praktisk at tage billeder med. Årsagen til at der overhovedet er et kamera skal ses i muligheden for FaceTime, det vil sige Apples videochat-funktion. Den giver megt mere mening på iPaden, end på iPhonen, men hvis det ikke er noget du bruger - eller vil komme til at bruge, så er det nok så som så, hvilken gavn du vil have af kameraerne. Personligt har jeg aldrig savne et kamera på iPaden, og jeg tror heller ikke, jeg vil komme til at bruge det til noget som helst. Skal jeg optage video eller tage billeder bruger jeg et rigtigt kamera eller iPhonen.

Reduceret vægt og størrelse

Den reducerede størrelse og vægt er selvfølgelig værd at tage med. Jeg har ikke selv noget problem med den nuværende iPads størrelse og vægt, og for de fleste vil dette næppe være en afgørende faktor, men mere en bonusting ved en opgradering. Den nye iPad 2 kan også fås i hvid, så har man altid gået og savnet det, er det nu man skal slå til.

Med den nye iPad kan man via en specielt stik og et TV med HDMI-indgang, få spejlet iPaden skærmbillede over på TVet. Dette er en rigtig smart funktion, der er genial i undervisningsbrug eller til fremvisninger, hvor man direkte kan vise navigering og brug af iPaden. Man kan også bruge funktionen til at spille iPad-spil på sit TV. Det specielle stik kan også anvendes på den nuværende iPad, men kun til at fremvise film og lysbilledshows.

Mere rå muskelstyrke

iPad 2 vil have mere rå muskelstyrke, hvilket for mange nok vil være den afgørende faktor i forhold til en opgradering. Specielt fordoblingen af RAM bør kunne mærkes når man surfer på nettet. Jeg oplever ikke selv at den nuværende iPad virker langsom eller underdimensioneret til mit brug, på den anden side er bedre hastighed og mere saft og kraft altid en rar ting. Specielt når det resulterer i, at der kommer nogle endnu bedre apps, der kan være mere krævende nu. Dette er nok det væsentligste man skal være opmærksom på. Beholder man den nuværende iPad, vil der før eller siden komme nogle apps, der simpelthen ikke vil køre optimalt på ens iPad, hvis køre overhovedet. Dette gælder nok isæt for dem der bruger iPaden som spillemaskine. Bruger man iPaden som browser, til at læse mails på og lidt småspilleri, vil den øgede processorkraft nok ikke betyde det helt store.

Ingen egentlige killerfunktioner

Summasummarum mener jeg ikke, at der er en egentlig killerfunktion, der bare skriger opdatering. Er kamera et must, så skal man opdatere. Er rå processor- og grafikydelse vigtig så skal man opdatere. Er disse ting ikke så vigtige, så mener jeg faktisk, at den nuværende iPad klarer sig ganske glimrende.

Når jeg alligvel køber en iPad 2, så er det alene fordi min nuværende iPad er så eftertragtet af hele familien, at vi godt kan bruge en mere, og så kan det jo lige så godt være den nye. Havde jeg kun mig selv at tænke på, så havde jeg beholdt den gamle et år mere.

Scroll ned for at se kommentarer