Tidligere havde et ur én funktion: Det skulle vise os hvad klokken er. Men et tidspunkt i sig selv har hverken mål eller mening. Klokken er nu 10:27 - og hvad så? Det er først, når tidspunktet kobles til noget andet, noget der skal ske, at det kan bruges til noget. Det kan være noget der skal ske lige om lidt, eller noget der sker i aften - det kan endda være noget der skulle være sket for en halv time siden.

Ofte bruges tiden bare som et abstrakt pejlemærke for dagens gang, uden nødvendigvis at blive koblet til eksakte tidspunkter. Og alligevel er det også her koblingen til helheden, der giver tiden sin mening. Ellers er tiden jo bare noget der kommer og går.

Tiden har forandret sig

Og det er lige præcis her et smartur kommer ind i billedet. Til forskel fra tidligere er uret nu koblet til ens kalender, ens kontakter og ens tidsplan. For første gang nøjes uret ikke med at vise klokken. Det sætter det ind i en kontekst og begynder at forstå hvad tid betyder for en. Det er i hvert fald nogenlunde sådan Apple formulerer det, når de taler om Apple Watch.

Lige præcis denne halvfilosofiske tilgang til begrebet tid, er noget Apple har brugt utroligt meget tid og energi på at få på plads. De har rejst rundt i hele verden, har lyttet til foredrag om tidsbegrebet op gennem historien og snakket med førende eksperter på området. Med det ene formål at forstå hvordan vi mennesker opfatter tid, og hvad vi helt konkret skal bruge det til. Og ikke mindst hvordan det skal udmønte sig i et konkret ur.

Ikke længere togdriften, der er afgørende

Dette lyder måske selvfølgeligt, men der er en verden til forskel, på at lave et ur og smække en række mere tilfældige funktioner i bare fordi man kan - og så på at forstå præcis hvorfor det er vigtigt for moderne mennesker at kende klokken, og hvad vi skal bruge det til. I gamle dage var det togdriften der gjorde præcise ure nødvendige, i dag er det helt andre ting. Derfor er der brug for en helt anden slags ure. Så enkelt kan man faktisk sige det.

Kan Apple levere varen? Det vil kun tiden vise - men de forsøger i hvert fald med et produkt, der umiddelbart virker lidt mere gennemtænkt, end vi ellers har set.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.