Tidligere på ugen var der rygter fremme om, at Apple overvejer at udskifte processorerne i deres computere fra Intel til hjemmelavede ARM-baserede processorer. AllthingsD har kigget nærmere på perspektiverne.

Der er ingen tvivl om, at Apple kigger på muligheden. Et eller andet sted hos Apple, står der en Mac med ARM-chips og en speciel udgave af OS X. Bare for at se om det kan lade sig gøre, og for at undersøge mulighederne. Det er altid godt, at have flere heste at spille på. Ikke mindst når man skal forhandle nye aftaler på plads med eksisterende partnere som eksempelvis Intel. Så måske er ugens rygte ikke andet end forhandlingstaktik fra Apples side for at presse prisen ned.

Intel og ARM har erobret hver deres marked

Traditionelt har forskellen på Intel og ARM-baserede chips, der laves af Qualcomm, Nvidia, Texas Instruments og nu Apple, været at Intel stod for råkraft, mens ARM stod for effektivitet. Derfor sidder der Intel-chips i stort set samtlige computere, mens stort set samtlige mobile enheder bruger ARM-baserede chips. De er specialiserede til hver deres opgave, og sidder tungt på hvert deres marked. Intel i Mac og ARM i iOS.

Verdens hurtigste computer er baseret på ARM-processorer

En meget vigtig undtagelse er Titan. Titan er verdens hurtigste supercomputer. Den blev tændt første gang i sidste uge, og det bemærkelsesværdige er, at den benytter ARM-baserede processorer. Om det er et kraftigt vink med en vognstang eller bare et tilfælde, skal være usagt. Men når verdens hurtigste computere har valgt at benytte ARM-baserede processorer, så er der i hvert fald et potentiale.

Rent teknisk er der derfor intet i vejen for, at ARM-baserede chips kan nå samme ydelse eller endda en bedre ydelse end Intel. I øjeblikket kan ARM generelt ikke matche Intel på ydelsen, men med Apples ekspertise, er det muligt at designe en chip, der kan. Der er intet i vejen for at Intels chips kan blive så effektive som ARMs, og der er intet i vejen for at ARMs chips bliver lige så kraftfulde som Intels. Det skal sådan set bare gøres - og det kan Apple, hvis de vil. Det vil tage nogle år, men det kan gøres.

En hård opgave, men ikke umulig

Problemet er, at et alternativ til Intel skal være bedre end hvad Intel kan tilbyde, ellers giver det jo ingen mening. Intel leverer markedets mest kraftfulde chips, så det er ingen nem opgave at udvikle noget bedre. Derudover skal der ikke bare designes en enkelt chip, men foreligge en plan for fremtiden. Udviklingen skal fortsætte i årevis, og der skal hele tiden præsteres. Igen en hård opgave, men stadig ikke noget der er umuligt.

Softwareskiftet har Apple prøvet før, og teknologien er klar

En anden udfordring ligger i selve skifte. Da Apple skiftede fra IBM's PowerPC-chips til Intel i 2005 skete det via en teknologi som Apple kalde Rosetta. Rosetta gjorde det muligt at emulere den gamle PowerPC-chip på den nye Intel-maskine, så de nye Intel-baserede Mac's kunne afvikle alle de gamle programmer skrevet til PowerPC-arkitekturen.

Ved et skifte fra Intel til ARM, vil det samme skulle ske. Apple vil have brug for en emulator, så man kan afvikle programmer skrevet til Intels chips på en ARM-maskine. Heller ikke dette vil være umuligt, eftersom et russisk foretagende allerede har udviklet en teknologi, der kan dette. Apple har den fordel, at de har prøvet det før. Apple ved lige præcis hvordan man skruer en sådan overgang sammen, uden at det giver problemer.

Selvom det ikke er umuligt, er det dog heller ikke videre sandsynligt

Opgaven er altså ikke umuligt, hverken teknisk eller praktisk, men den er heller ikke videre sandsynlig. Lige nu er der trods alt for langt mellem det Intel kan tilbyde og det ARM kan levere, når det handler om rå ydelse. Jokeren her er, at Apple måske vurderer at strømforbrug er et at de steder, hvor de kan adskille sig fra konkurrenterne. Der er jo ingen der siger, at det kun er ydelsen der skal handle om, bare fordi det har gjort det hidtil. Nogle ville måske foretrække en maskine, med halv ydelse, men dobbelt så lang batteritid.

Der er ingen tvivl om, at Apple kigger på sagen. De tester løbende mulighederne, så de er helt klar den dag ARM-baserede chips er et reelt alternativ til Intel. Måske startende med en enkelt MacBook Air-lignende maskine, der kun afvikler iOS og ikke OS X.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.