Apple efter Jobs: Derfor ligger Steve Jobs helt stille i graven
Steve Jobs var visionær ulig de fleste andre. En af hans største bedrifter er, at det lykkedes ham at vende virksomheden Apple fra en truende konkurs til verdens største teknologivirksomhed. Det gjorde ham, specielt efter lanceringen af iPhonen, til investorernes yndling. Apples aktiekurs himmelflugt ville nærmest ingen ende tage. Journalister, techreportere og kunder elskede også Steve Jobs. Bortset fra nogle få sure brokkehoveder havde Jobs vel næsten hele verden i sin hule hånd. Så meget mere tragisk var det, at Jobs døde af kræft i oktober 2011. Ikke bare for familien, men også alle de der havde fået øjnene op for Apple. For hvad nu? Hvad ville der ske med Apple - ville festen slutte lige så brat som den var startet?
Selv har jeg aldrig været i tvivl. Jeg blev vækket meget tidlig om morgen den 6. oktober 2011 af en journalist fra BT, der ville have en kommentar til Steve Jobs død. Jeg skulle lige sunde mig et sekund. Sjældent har jeg oplevet et så hurtigt skifte fra drøm til alvor som den morgen. Journalisten ville blandt andet have et svar på præcis det samme spørgsmål om jeg sidder og skriver om lige nu: "Hvad sker der nu med Apple?" Det svar journalisten fik, er det samme som essensen af denne artikel.
Cook har også passion, temperament og kompromisløshed
Jeg har aldrig været bange for at Tim Cook ikke har kunnet løfte opgaven. Jeg medgiver at han er langt mindre farvestrålende og tør end Steve Jobs var på selv sine værste dage. Men hans betydning for Apple de sidste 15 år under Steve Jobs er voldsomt undervurderet. Cook har, sin tørhed til trods, lidt af den samme galskab og kompromisløse tilgang til tingene som Jobs havde.
En galskab der giver sig til udtryk ved, at Cook i princippet er ligeglade med hvad investorerne tænker. Som for eksempel da Cook for nylig bandede af en konservativ investor der bad Apple droppe alle miljø- og moralske tiltag, der ikke i sig selv øger profitten. Den ellers så afmålte Cook kom helt op i det røde felt og fortalte at Apple havde andre værdier end profit.
Når vi laver enheder, der er tilgængelige for blinde, tænker vi ikke på den forbandede fortjeneste.Tim Cook, Apple
Derefter kigge Cook direkte på manden og sagde: "Hvis du kun vil have, at jeg skal gøre ting der øger profitten, bør du sælge dine aktier".
Cook lod intuitionen træffe karrierevalg
Klart det skræmmer nogen, men det viser i den grad om at Cook har andet og mere mellem ørerne end profit. Han har passion. Præcis som Jobs havde.
Det fortæller også meget godt, hvorfor Steve Jobs håndplukkede Tim Cook - og hvorfor Cook lod sig håndplukke. Inden Apple havde Cook haft topstillinger i blandt andet IBM og Compaq, hvor han var, da Jobs kontaktede ham.
Cook har fortalt at alle rådede ham til at blive hos Compaq. Alle dem der kendte ham bedst mente at Compaq var det rette valg. Alle rationelle overvejelser og alle økonomiske kalkyler pegede i retning af Compaq. Men kun 5 minutter inde i Cooks samtale med Steve Jobs besluttede Cook at droppe alt hvad der hed logik. Hans intuition fortalte ham, at Apple var det rette valg. Et modigt valg, der fortæller en del om Tim Cook Apples tilstand i 1998 taget i betragtning.
Alt blegner når referencen er januar 2007
Tilbage til nutiden, hvor Apple under Cook har fået læsterlige stryg for ikke at være innovative nok. Alt sammen fordi der hele tiden skal sammenlignes med den januar-morgen i 2007, hvor Steve Jobs hev iPhonen op af hatten. En begivenhed der få år senere viste sig at vende totalt op og ned på mobilbranchen. Kæmper er faldet i støvet og nye har rejst sig. Men den slags er noget der kun sker én gang i en generation. Selv Jobs efterfølgende arbejde blegner sammenlignet med den januar-morgen.
At Cook ikke kan gøre det om igen hvert år siger mere om folks urimelige forventinger end Cooks evner. Dem der hævder at Cook har fejlet bør måske kigge i retning af Nokia eller BlackBerry indder der drages for store konklusioner.
Det mest forrykte er, at det lader til at jo mere folk forguder Steve Jobs og hans visioner, desto mere foragter de Tim Cook. "Jobs ville vende sig i sin grav..." er en kommentar man tit hører når Apple laver noget, som folk mener ikke er i Jobs ånd.
Jobs ligger helt roligt i graven
Men hvordan kan man synes at Jobs er et geni, men samtidig mene, at han ikke er i stand til selv at vælge den efterfølger der skal holde hans vision i live? Det er om noget at undervurdere Jobs' sande geni. Og Jobs sande geni var hans evner til at samle de helt rigtige folk omkring sig. Jobs havde god smag - ikke bare i produkter, men også i mennesker. Apples organisation er sammensat fra top til bund af Steve Jobs personligt.
Alt fra ledelse over virksomhedskultur og -struktur til arbejdsprocessor bærer Jobs fingeraftryk. Da det gik op for Jobs at hans dage var talte, oprettede han endda Apple University med det ene formål at bevare den særlige Apple-ånd efter hans dæd. Det betød tydeligvis enormt meget for Jobs, at hans ånd blev ført videre. Da Jobs blev for syg til at lede Apple var det Tim Cook, der blev betroet stillinger af Jobs, og da Jobs døde var der aldrig nogen som helst tvivl om, at Jobs ikke kunne forestille sig nogen anden i hele verden til at videreføre Apple end Cook.
Jeg er sikker på, at Jobs gik mere op i videreførsel af den særlige Steve Jobs-ånd end alle andre tilsammen. Jeg er sikker på, at Jobs har tænkt længere og grundigere over det end alle andre tilsammen. Og ikke mindst er jeg fuldstændig sikker på, at Jobs kendte Tim Cook meget bedre end alle andre tilsammen.
Geniet Steve Jobs håndplukkede Tim Cook - alene fordi Jobs mente at Cook var manden der ville videreføre Apple på en måde, så Jobs aldrig behøvede at vende sig i graven.