Jagten på den billige Apple-produkter bliver nemmere. EU-parlamentet har nemlig vedtaget en regel der gør at netbutikker ikke længere må nægte at handle med dig fordi du bor i et bestemt land. En praksis man kalder geo-blokering. Da geo-blokering nu ikke længere er tilladt skal netbutikker sælge dig en vare til for eksempel tysk pris, selvom du bor i Danmark.

I mange tilfælde har priserne på det samme produkt været forskellige alt efter hvilket land man befinder sig i når man handler på nettet. En praksis Apple eksempelvis benytter sig af. Det betyder, at man i nogle lande giver mere for Apples produkter end i andre lande - også selvom man handler i den samme netbutik. Typisk for at få online og fysiske priser til at matche hinanden i hvert enkelt land. Derfor kan man som dansker ikke bestille varer i Apples tyske Online store, men bliver henvist til den danske.

Den slags bliver altså forbudt nu. Der er dog en væsentlig barriere for hvor brugbart det bliver i praksis. Netbutikkerne bliver nemlig ikke forpligtet til at stå for selve forsendelsen af varen på tværs af landegrænser. Simpelthen fordi meningen med reglerne ikke er at give butikkerne flere opgaver end de har i forvejen.

Ikke så brugbar i praksis

Vi har altså en regel der nu gør det forbudt at blokere for nethandel baseret på geografisk placering, men som omvendt ikke forpligter netbutikker til at tilbyde levering. I langt de fleste tilfælde vil den nye regel derfor ikke kunne bruges til noget om helst i praksis. I hvert fald ikke før transportfiormaerne begynder at tilbyde det som en tjeneste. Der hvor der kan være en fordel er på digitale varer som Cloud-lagring eller backup samt varer der ikke skal leveres. Det kunne være bestilling af billeje på ferien eller ferien i sig selv. Digitale varer med ophavsret som for eksempel film eller musik er undtaget. Her må netbutikkerne fortsat gerne skelne. De skal faktisk gøre det, så det bliver afregnet moms i købslandet.

Vi skal under alle omstændigheder nok regne med at der går noget tid før reglen siver ud til butikkerne, så regn ikke med at du allerede i dag kan gøre brug af dem.