En af de ting der forvirrer nye Mac-brugere er de tre farvede knapper i øverste venstre hjørne på alle vinduer. Man vil uundgåeligt blive frustreret, fordi specielt den grønne knap, opfører sig helt anderledes end hvad man intuitivt ville tro.

Sådan virker den gule knap på Mac

Vi starter med den gule knap i midten, da den virker som man vil forvente. Den minimerer et vindue, og placerer det i docken, så det ikke fylder på skærmen. Man gør vinduet stort igen ved at trykke på det.

Sådan virker den røde knap på Mac

Den røde knap er umiddelbart logisk nok omend mange alligevel går galt i byen. Ofte regner folk med at den røde knap lukker et program ned. Det gør den dog ikke. Den relaterer udelukkende til selve vinduet. Det vil sige at et tryk på den røde knap lukker det pågældende vindue - men lader programmer forblive åbent. Og så alligevel ikke, for nogle programmer lukker rigtigt, når man trykker på den røde knap. Men det er faktisk en designfejl, for den røde knap relaterer kun til vinduet. Vil man lukke et program rigtigt, skal man altså ikke trykke på den røde knap, men lukke det via menuen øverst eller ved at trykke på cmd+q på tastaturet.

Sådan virker den grønne knap på Mac

Den grønne knap, har tidligere voldt problemer fordi den maksimerer et vindue til den mindste størrelse nødvendigt for at vise alt indholdet. Det vil sige, at vinduet bliver større - men ikke større end nødvendigt. Er vinduet "stort nok" sker der slet ikke noget, når man trykker på den.

Det er dog ændret, så nu gør den grønne knap det man forventet, nemlig maksimerer vinduet enten til fuld skærm eller til maksimal størrelse. En grøn knap med et plus i, maksimerer vinduer, mens en grøn knap med to pile i giver fuld skærm.

Den nemmeste måde at afslutte fuldskærmsmode på er ved at trykke på esc-knappen på tastaturet. Man kan også føre pilen op i toppen af skærmen og trykke den grønne knap igen, når den dukker op.

Det betyder grå knapper på Mac

Man kan faktisk også komme ud for at knapperne er grå. Det er de blandt andet i inaktive vinduer. Det vil sige vinduer, der ligger i baggrunden. Lige så snart man trykker på et vindue og dermed bringer det i forgrunden, bliver knapperne deres normale farve.

Knapper kan også være grå fordi det pågældende vindue ikke understører fuld skærm.

Artiklen er ajourført i marts 2016.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.