Corning, der står bag det populære ridsefrie Gorilla Glass, der bruges i mange smartphones, har annonceret en ny type glas, der modvirker bakterie- og algevækst. Den antimikrobielle effekt opnås ved at indbygge nanosølv, sølvioner, i glasset. Noget man også kender fra sportstøj, hvidevarer, skærebrætter, chlor-alternativer til swimmingpools og andre steder, hvor hæmning af mikroorganismer egenskaber er en fordel.

Ifølge Corning reducerer den nye type glas alle typer af mikroorganismer såsom bakterier, svampe og alger. Effekten holder hele glassets hele enhedens levetid.

Ren salgsgas

Fra flere sider bliver brugen af nanosølv i hverdagsprodukter karakteriseret som ren salgsgas, der bygger på irrationel angst for bakterier i vores miljø. Bakterier er i sig selv ikke farlige - og kroppen har et helt naturligt forsvar bakterier og andre mikroorganismer.

Flere eksperter advarer da også mod at benytte sølvioner til andet en sygdomsbehandling. I lighed med landbrugets forebyggende brug af antibiotika, er der nemlig en risiko for, at mikroorganismerne udvikler resistens mod sølvionerne. I sårbehandling bruges eksempelvis specielle bandager med sølvioner, men hvis bakterierne udvikler resistens, vil det gå ud over behandlingen, har professor, dr. med Hans Jørn Kolmos tidlige udtalt til videnskab.dk.

Måske sunhedsskadeligt

Forskning i nanosølv indikerer endda, at de små sølvpartikler kan hæmme produktionen af sædceller. Amerikanske forskere har også påvist, at nanosølv optages af dyr og planter. Ifølge Miljøstyrelsen, er brugen af sølv i blandt andet tekstiler dog så lav, at de ikke udgør nogen sunhedsrisiko, har ing.dk tidligere gjort rede for.

I bedste fald er det irrelevant

Selv hvis vi ser bort fra de eventuelle skadelige virkninger ved nanosølv, er vi så udsat for mikroorganismer alle steder fra, at det overhovedet ikke gør en forskel, om antallet er en smule mindre på vores smartphoneskærme, som vi udelukkende betjener med vores fingre. De bakterier der sidder på glasset, er desuden stort set uden undtagelse alle nogen, vi selv har overført via vores fingre, og altså ikke nogen, vi ikke allerede er i kontakt med i rigelige mængder.

Cornings tiltag er altså en løsning på et problem, der er ikke eksisterende. I bedste fald er det ligegyldigt, og i værste fald er sundhedsskadelig. Har man så store problem med mikrobiel vækst på ens smartphone, at man har svært ved at se, hvad der er på skærmen, kan man med fordel bruge en fugtig klud, og eventuelt eftertørre med sprit. Alle andre kan tage det helt roligt.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.