Fra 1. juli 2014 er det blevet billigere at roame teletrafik i EU. Europakommissionen har nemlig sænket grænsen for, hvor meget teleselskaberne må opkræve i roamingafgift, når du bruger telefonen uden for Danmark. De største prisfald er sket på den rene datatrafik, hvor maksimumprisen mere end halveres.

Det bliver dog bedre endnu. EU vil nemlig helt afskaffe roamingafgifterne på teleydelser i udlandet og gøre EU til et stort telemarked. I dag er der 27 forskellige nationale telemarkeder i EU, men det er kunstigt, og det skal der derfor laves om på. Derfor skal roamingafgiften fjernes helt. Teleselskabernes afgifter har længe været en torn i øjet på EU-Parlamaente, der mener at de hæmmer udviklingen i EU.

Roamingafgift er den overpris, man i dag betaler for at ringe eller bruge data på sin telefon, når man er i udlandet.

EU's forbud mod roamingafgifter træder i kraft senest 1. juni 2017, så fra den dag vil det ikke koste mere at bruge sin iPhone EU end det gør i Danmark nu. Eller sagt med andre ord: Betaler man for tre timers tale og 2GB data, kan disse bruges i udlandet uden ekstraomkostninger.

Her er de ny maksimumpriser på tele og data i EU (gælder fra 1. juli 2014)

Data: 1 MB data må fremover maksimalt koste slutbrugerne €0,20 plus moms. Det svarer til cirka 1,86 kroner.

Tale: 1 minuts tale må fremover maksimalt koste €0,19 plus moms, svarende til cirka 1,77 kroner. Modtagelse af opkald må maksimalt koste €0,05 plus moms i minuttet. Det svarer til cirka 47 øre.

SMS: 1 SMS må maksimalt koste €0,06 plus moms svarende til cirka 56 øre.

Priserne er maksimumpriser. Det står teleselskaberne frit for at sætte en lavere pris.

Så meget koster det i praksis at bruge telefonen

Selvom priserne på data er blevet halveret, skal du stadig tænke dig grundigt om, for det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at tage vanerne med på ferie.

En halvanden times film på Netflix vil koste dig op mod 1.000 kroner til dit teleselskab. Der bruges typisk 450-500 MB på halvanden time. Med en pris på 1,86 kr per MB blivet det 800-900 kroner.

Videoer på YouTube og musik-stremning er på grund af den lavere båndbredde noget billigere. Her skal du regne med omkring 200-250 kr i timen.

Teleselskabet 3 tilbyder som den eneste af de store teleselskaber fri roaming i flere lande, så man kan ringe og være på nettet uden at det koster mere end i Danmark. Læs mere her: 3 fjerner roamingafgift i yderligere fem lande

Vil du være helt sikker på, at dataforbruget i udlandet ikke løber løbsk, kan du slå det fra ved at gå ind under Indstillinger > Mobil og slå Dataroaming fra. Herved kan din iPhone ikke længere bruges på mobildatanet i udlandet. Du vil dog stadig kunne foretage opkald.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.