Nokias administrerende direktør Stephen Elop har skrevet en bemærkelsesværdig ærlig memo til firmaets ansatte. Her beskriver han den skrøbelige situation Nokia er i for tiden. Han sammenligner Nokias nuværende tilstand med en mand, der står på en brandende platform, og kun har det valg, at tage springet ud i det ukendte.

Om iPhonen skriver han: "Apple demonstrerede at hvis den er lavet ordentligt, vil forbrugerne gerne betale for en dyr telefon med en fantastisk brugeroplevelse, og udviklerne vil lave apps til den. De ændrede spillereglerne, og i dag ejer Apple makedet for dyre telefoner." Han skriver at Apple er gået fra en markedsandel på 25% i 2008 til 61% i 2010, hvis man kigger på telefoner til over $300.

Elop erkender, at selvom den originale iPhone blev lanceret tilbage i 2007, så er Nokia ikke i nærheden at have et produkt, der kan matche den. Nokia har arbejdet på at være innovative, men man ladet de store trends passere forbi. Her tænker han nok specielt på App Storen, der jo om noget har været nøglen til Apples succes og revolutionering af branchen. "Kampen om enhederne er nu blevet en kamp om økosystemer, der inkluderer ikke kun hardware og softwaren på enheden, men også udviklere, apps, ehandel, annoncering, søgninger, sociale apps, lokaliseringsservices, kommunikation, og mange andre ting. Vores konkurrenter tager ikke markedsandele med enhederne; de tager markedsandele med hele deres økosystemer. Det betyder, at vi nu skal beslutte hvordan vi enten bygger, katalyserer eller slår os sammen med et økosystem."

Det sidste skal nok tages som et meget kraftigt signal om, at Nokia overvejer at at droppe Symbian (styresystemet på Nokias telefoner) til fordel for et af de eksisterende styresystemer, hvilket i praksis vil sige Android eller måske mere sandsynligt Windows 7.

Memoen kan, til trods for at den ikke har været beregnet til offentliggørrelse, læses i hele sin ordlyd hos Engadget.

Siden iPhonen blev introduceret, og der for alvor kom gang i slaget af smartphones, har Nokia mistet markedandele og deres fortjeneste er raslet ned.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.