Apples næste iPhone vil få understøttelse af en ny Wi-Fi-teknologi kendt som WiGig, hvilket indikerer Wi-Fi med en hastighed, der skal måles i gigabytes pr. sekund. Standardens tekniske navn er IEEE 802.11ad eller IEEE 802.11ay, som er 2. generation. Der er tale om Wi-Fi i 60GHz-båndet med en fordobling af båndbredden og op til fire samtidige forbindelser. Traditionel Wi-Fi benytter 2.4GHz- og 5GHz-båndene.

WiGig skal ikke erstatte den Wi-Fi vi kender, men er et supplement til særlige situationer. 60GHz-båndet benytter meget korte bølgelængder, hvilket gør rækkevidden ekstrem kort og samtidig har bølgerne svært ved at trænge gennem møbler, mure eller sågar bare ens hånd. Derfor kan WiGig ikke bruges som traditionel WI-Fi. I stedet kan det bruges til trådløs overførsel mellem enheder tæt på hinanden. For eksempel mellem en computer og en iPhone eller mellem to iOS-enheder. AirDrop-funktionalitet med andre ord. Eller hvis man skulle tænke lidt mere kreativt kunne det være være beregnet til kommunikation med et VR-headset. Helt generelt vil teknologien egne sig til dataoverførsel i høj hastighed mellem enheder der er fysisk tæt på hinanden.

Gennembruddet lader vente på sig

Indtil nu har WiGig ikke rigtigt fået sit folkelige gennembrud. Dette til trods for at standarden har eksisteret i omkring 10 år. Nogle få computere og Android-telefoner har understøttet det, uden rigtigt at have brugt det til noget.

Et af de steder, hvor standarden har været i brug er ved udendørs trådløs overførsel via retningsbestemte antenner. Her kan man opnå gode hastigheder over flere hundrede meter. Det kan man bruge til at skabe et trådløst link mellem for eksempel to bygninger, over en flod etc. Teknologien kan derimod ikke benyttes af enheder, der bevæger sig, da den såkaldte dopplereffekt ændrer frekvensen af de korte bølger selv ved ganske lave hastigheder, som når man går.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.