Som bekendt kan man ikke bruge flash på iPhonen. Der har været en del artikler om emnet her på iPhonegyude, men jeg skal kort ridse op, hvad det handler om. Officielt afviser Apple Flash med den begrundelse, at det alligevel ikke vil køre ordentligt på iPhonen. I og for sig en plausibel forklaring, men uofficielt mener de fleste at Apple afviser Flash, fordi det er en konkurrent til Apples eget video-format Quicktime.

Netop derfor er det noget overraskende, at Microsoft melder ud, at Silverlight-video nu kan bruges på iPhonen. Silverlight er nemlig kort sagt Microsofts konkurrent til Adobes Flash. Og det virker faktisk. Det kan man forsikre sig om, ved at besøge http://www.iis.net/iphone på sin iPhone. Der afspilles faktisk en video-stream fra Microsofts IIS medie-server.

Microsoft har samarbejdet med Apple om at få det til at virke. Samarbejde er måske en kende overdrevet, her er hvad Microsofts Microsoft User Experience Platform Manager Brian Goldfarb uddybede det med overfor Betanews: "Vi gjorde alt arbejdet. Vi sørgede bare for at Apple synes det var i orden."

Rent teknisk er det faktisk ikke Silverlight der afspilles på iPhonen, der skal således ikke installeres et plugin. Det der sker er, at at udbyderne af indholdet inkluderer et almindeligt html-video-tag, der fortæller medieserveren, at indholdet skal afspilles på en iPhone og ikke via en Silverlight-plugin. Serveren omkoder så indholdet dynamisk til Apples Quicktime-format. Kort sagt ved Microsofts medieserver, hvordan den skal reagere på en forespørgsel fra en Quicktime afspilningsmiljø som iPhonen.

I teorien åbner det op for, at der kan komme mange flere muligheder for video og TV på iPhonen også uden om Apple. Den slags indhold er jo beskyttet af DRM (kopisikring) og her sidder Microsoft på en stor del af markedet. Det betyder desværre at Apples produkter hidtil har været afskåret. Silverlight kan dog også fås til mac og derfor kan video kodet i det format godt bruges på mac. TV2s Sputnik er for nylig gået over til Silverlight, blandt andet for at sikre mac-understøttelse. Nu er Microsoft så altså også begyndt at streame en del af deres indhold i et åbent format uden DRM (til iPhonen).

Microsoft har altså gjort det Adobe ikke har kunnet, måske fordi Microsoft har brugt tiden og energien på bare at få tingene til at virke i stedet for Adobe der flere gange har beklaget sig i medierne, sikkert fordi de havde håbet på et folkeligt krav om Flash på iPhonen.

Læs mere om Silverlight på den officielle side.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.