Medie: Sådan er Samsungs forretning forankret i at stjæle andres ideer

Samsung har en årelang praksis med at bruge patentovertrædelser taktisk til at drive virksomhed med, skriver magasinet Vanity Fair i en lang artikel med navnet "The Great Smartphone War" - Den store smartphonekrig. Artiklen omhandler Samsungs mere en tvislomme forretningsmetoder der inkluderer alt fra bestikkelse til ulovlige prisaftaler. De sidste 10 år har de mafiaagtige forretningsmetoder fået selskab af en helt ny strategi, hvor Samsung har fundet ud af, at der er god forretning i at stjæle andre virksomheders ideer.
Læserne her på siden er selvfølgelig bekendt med Apples retssager mod Samsung, hvor Samsung af to omgange er blevet idømt at betale en samlet erstatning til Apple på over en milliard dollars for patentovertrædelser. Men Samsungs metoder er startet længe inden Apple kom ind i billedet. Ifølge Vanity Fair har Samsung i årevis stjålet andre virksomhederes ideer, og brugt egne patenter til at trække de efterfølgende retssager så meget i langdrag, at de ofte går i sig igen.
Vanity Fair citerer flere kilder og retsbøger for at Samsungs praksis er at ignorere andres patenter og så tage balladen bagefter i retten. Her er taktikken er modsagsøge, forsinke, appelere, forsinke, appelere, og så når det endelige nederlag nærmer sig at indgå forlig.
Sharp, Pioneer og Kodak har alle oplevet Samsungs metoder
I 2007 lagde Sharp sag an mod Samsung for patentovertrædelser. Samsung sagsøgte Sharp tilbage med det formål at trække sagen ud. Imens fortsatte Samsung med at producere fjernsyn med den stjålne teknologi og fik på den måde opbygget en stor TV-forretning. Samsung blev senere fundet skyldig og al import af Samsungs fjernsyn til Europa og USA blev forbudt. Til sidst indgik Samsung forlig med Sharp for at få ophævet importforbudene. I mellemtiden havde Samsung dog sat sig grundigt på TV-markedet.
Året forinden var det Pioneer der mente at Samsung havde stjålet Pioneers plasmateknologi. Samsung sagsøgte Pioneer tilbage og trak sagen så meget i langdrag at Pioneer til sidst måtte lukke deres TV-forretning ned på grund af de økonomiske konsekvenser at den langvarige retssag. Imens havde Samsung erobret markedet.
Næste i køen var Kodak, der sagsøgte Samsung for at have stjålet deres teknologi til digitalkameraer. Samme taktik fra Samsungs side. Trække sagen i langdrag, opbygge forretningen og betale nogle håndører i sidste ende.
Der er flere eksempler, men pointen fremstår nok allerede tydeligt for enhver. En tilsyneladende velfungerende strategi fra Samsungs side. Stjæl andres teknologier, trak retssager i langdrag indtil forretningen er blevet så stor, at et forlig kun koster håndører i forhold til indtjeningen.
Samsung kopierede iPhonen, blev dømt, men vandt alligevel
Historien med iPhonen kender vi. Samsung blev taget på sengen og var slet ikke klar til selv at sende teknologi af den kaliber på gaden. Der gik tre år før Samsungs modtræk kom - nærmest ud af den blå luft skulle man tro.
Hvad der i virkeligheden skete var at 28 af Samsungs topfolk holdt et krisemøde, hvor de besluttede at lave Samsungs egen udgave af iPhonen - kendt som Galaxy S. En måned senere resulterede det i en omfattende rapport på 132 sider, hvor der i detaljer blev beskrevet 126 punkter, hvor iPhonen var bedre end Samsungs egne mobiltelefoner. 126 punkter som Samsung skulle ændre for igen at have en konkurrencedygtig telefon. Bid for bid kopierede Samsung iPhonen så den lignede og fungerede som iPhonen. Selv de mindste ting blev ændret med iPhonen som forbillede.
For Samsung var det business as usual. Stjæl andres ideer og tag balladen i retten, mens forretning bygges op til et fornuftigt leje. Selv om Apple har været en hårdede modstander end Samsung har været vant til - og Apple juridisk har vundet stort, er det Samsung der griner hele vejen til banken. $1 milliard er småting at betale for at bruge andres teknologi til at skyde genvej til at blive verdens største smartphoneproducent.
Artiklen er en øjenåbner
Artiklen hos Vanity Fair er bestemt læseværdig - og specielt for dem der altid har forsvaret Samsung vil det være en øjenåbner af rang. Omend der nok stadig skal være et par stykker, der betvivler det dybdegående arbejde, der er lagt i artiklen i Vanity Fair der nok mest er kendt for at have afsløret kilden til Watergate-skandalen som artiklen om tobaksindustrien, der blev til filmen The Insider.