I går kom det frem, at to kæder af apoteker i USA har slået den trådløse funktionalitet i deres betalingsterminaler fra i et forsøg på at stække Apple Pay. Årsagen er at de to kæder er med i et stort butikssamarbejde, der er ved at udvikle deres egen mobile betalingsløsning.

Systemet hedder CurrentC og formålet med udviklingen er at komme uden om kreditkortudstedernes traditionelle betalingsgebyrer. I modsætning til Apples løsning baseret på den trådløse NFC-teknologi, er CurrentC afhængigt af en kompliceret proces, der inkluderer scanning af QR-koder.

For at kunne betale med CurrentC skal man have en konto med en tilknyttet bankkonto. Dette skal bekræftes via oplysning af nummeret på ens kørekort og ens social security-nummer. Selve betalingen i butikken foregår via en dedikeret app. Med den skal man scanne en QR-code på betalingsterminalen - eller alternativt får man vist en QR-kode på iPhonen, som kassemedarbejderen scanner. Herefter overføres pengene fra ens konto til butikkens uden gebyrer. Lidt ala Swipe eller Mobile Pay.

Ikke udviklet for kundernes skyld

Techcrunch har en længere artikel om betalingsmetoden, som de konkluderer næppe vil blive en succes. Årsagen er at CurrentC ikke er udviklet for kundernes skyld, men for at løse et problem butikkerne har med kreditkortgebyrer. Problemet er, at kunderne næppe gider en omstændig betalingsproces bare for at butikkerne kan spare deres gebyrer. Systemet lider ganske enkelt af samme fejl som Rejsekoret og NemID - det er ikke udviklet for kundernes skyld.

Apple Pay er derimod udviklet med kundernes ønske om en hurtig, sikker og nem betalingsmåde for øje. Her kan enhver umiddelbart se fidusen i at bruge det, fordi man selv får nogle fordele ud af det. Først og fremmest en nem og mere sikker betaling.

Kogt helt ned handler det altså om, at butikkerne ikke ønsker at Apple Pay får succes, fordi Apples løsning ikke er et opgør med kreditkortbranchen. Bliver Apple Pay populært, vil butikkerne nemlig ikke kunne slippe for de forhadte gebyrer.

CurrentC er i øjeblikket i beta-test og forventes igangsat i starten af næste år.