Europa-kommisionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen har i en endnu ikke offentliggjort rapport, som Financial Times er kommet i besiddelse af, konkluderet at Apple har modtaget ulovlig statsstøtte fra Irland. Den ulovlige statsstøtte består af en skatteaftale på særligt gunstige vilkår. Apple skulle eftersigende have fået en aftale om kun at betale 2% i selskabsskat i Irland, hvor fra Apples europæiske forretning styres. Den normale selskabsskat i Irland er 12,5%.

Kommisionen vil bede Irland om at ophæve og ændre skatteaftalen med Apple med tilbagevirkende kraft. Der er lidt uenighed om hvor meget Apple skal efterbetale i skat. Nogle mener at det drejer sig om op til 19 milliarder euro andre at tallet ligger omkring 1 milliard euro.

Hvad konsekvensen for Irland, som jo har foretaget den påstående ulovlighed, bliver er uvist. Formodentligt bliver der tale om en betydelig bøde.

Det forventes at Apple såvel som Irland vil appellere afgørelsen, da de ikke mener at have overtrådt nogle regler. USA's myndigheder har ligeledes meldt sin interesse i sagen, hvor de mener at EU skal blande sig uden om de skatteaftaler de enkelte lande laver med amerikanske virksomheder. De har endda gået så vidt som til at meddele, at de overvejer at indføre en ekstra skat som europæiske virksomheder skal betale i USA, hvis Apple idømmes en ekstra skat af EU.

Du kan læse artiklen på ft.com. Den er bag en betalingsmur, men hvis du søger i Google på "Apple faces multibillion tax bill in EU ruling"kan du læse artiklen gratis.