Da Apple for nylig præsenterede opdateringer til iMac- og Mac mini-linjen, var det med nyskabelsen Fusion Drive. Det er en slags sammensmeltning af en traditionel harddisk (HD) og et Flash-baseret solid state drev (SSD), hvor man høster fordelene fra begge, men undgår ulemperne.

Ifølge Apple virker det ved, at filer som dokumenter, fotos og ofte benytte programmer lægges på det hurtige flash-drev, hvor de hurtige kan hentes, mens knap så hyppigt brugte filer lægges på HD. Det hele sker i automatisk i baggrunden, så det ikke er noget man selv skal spekulere over. Systemet analyserer hele tiden den enkelte brugers mønster og bliver derfor bedre og bedre til at sikre, at de rigtige filer ligger på det hurtige drev. Fusion Drive er først og fremmest et stykke software der sikrere at kombinationen af drev opfattes som en samlet partition. OS X sørger selv for at lægge tingene de rigtige steder. Alle skrivninger foregår således til SSD, uanset om det er styresystemet selv der skriver til filer, eller man gemmer sit iPhoto-bibliotek på 50 GB.

En Mac-udvikler har nu fundet ud af, at man kan lave sit eget fusionsdrev. Han har kombineret et internt SSD-drev med en ekstern harddisk og via nogle kommandolinjer, har han fået dem til at opføre sig som Apples fusionsdrev.

Det er af gode grunde ikke til at vide, hvor tæt på Apples løsning det er, men overordnet set er funktionaliteten nogenlunde identisk. Softwaren flytter selv rundt på data, så der altid læses og skrives til det hurtige SSD-drev, mens data herefter langsomt flyttes. Apple skriver om deres løsning, at den efterhånden lærer, hvad der skal ligge hvor, og det er i hvert fald ikke indbygget i den hjemmelavede løsning, der minder mere om at SSD-drevet "bare" bruges til cache.

Så selvom man har en ældre Mac, er det muligt at få sig noget der minder om et fusionsdrev - hvis man bare man selv laver det - eller venter på, at der kommer en kommerciel software, der kan klare opgaven.

Er du interesseret kan du læse mere her.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.