MagSafe vender tilbage til MacBook'en - men hvad er MagSafe egentligt?
I sidste uge kom der et rygte om, at Apple vil begynde at bruge MagSafe igen i de kommende MacBook Pro'er. Men hvad er MagSafe? Måske siger MagSafe dig ikke noget som helst - bortset fra det du kender til det fra de nye iPhones, hvor MagSafe er en betegnelse for den magnetiske ring på bagsiden af iPhone, som gør det nemt at påsætte tilbehør som covers eller trådløse opladere.
På MacBook'en er MagSafe noget helt andet. Og er du ny Apple-bruger, er det ikke mærkeligt, hvis ikke du kender til det. Apple stoppede nemlig med at bruge MagSafe i MacBook Pro for flere år siden. For at give dig bedre mulighed for at vurdere hvad MagSafe egentligt arm har jeg lavet denne historiske gennemgang af MagSafe.
MagSafe blev brugt i MacBook (2006-11), MacBook Pro (2006-15) og MacBook Air (2008-17). De to skærme Apple LED Cinema Display og Thunderbolt Display havde også begge indbygget MagSafe-adapter. De medfølgende opladere kunne lavere mellem 45W (MacBook Air) og 85W (MacBook Pro).
MagSafe har eksisteret i to udgaver, der ikke var indbyrdes kompatible.
MagSafe 1 - lanceret 2006
Apple introducerede MagSafe med lanceringen af den første MacBook Pro, der samtidig var den første bærbare Mac med Intel-chip, i januar 2006. MagSafe var en ny type opladestik, som blev holdt fast ved hjælp af magneter integreret i porten på MacBook'en såvel som i stikket på kablet. Ideen var, at fordi stikket netop var holdt fast via magneter, ville det falde ud, hvis man eksempelvis trådte i kablet, i stedet for at hive computeren på gulvet eller beskadige porten. Magneterne i MagSafe-forbindelsen ville simpelthen blive revet fra hinanden så kun kablet faldt ud, mens computeren blev stående. Ud over bedre sikkerhed for ødelagt grej, var MagSafe nem at bruge fordi, man bare skulle holde kablet hen til porten, så ville magneterne selv sørge for at de blev forbundet.
Selve forbindelsen bestod af fem ben anrettet symmetrisk, så man kunne vende stikket begge veje. Man kunne med andre ord ikke komme til at vende det forkert. I starten var MagSafe-stikket på kablet T-formet, så kablet stak vinkelret ud fra MacBook'en, men siden blev det L-formet, så kablet kunne føres bagud eller frem langs siden på MacBook'en. Førte man det fremefter var ulempen, at man ikke samtidig kunne benytte de andre porte, da kablet så sad i vejen. I stikket på kablet var der indbygget en lysdiode, der lyste orange eller rød, når computeren ladte op og grønt, når den var fuldt opladt,
MagSafe 2 (lancere 2012)
I 2012 introducerede Apple en opdateret udgave af MagSafe kaldet MagSafe 2. Det skete med lanceringen af MacBook Air og MacBook Pro med Retina-skærm.
Grundlæggende var den nye udgave bygget på samme princip som den originale. Men den nye udgave var ikke kompatibel med de gamle MagSafe-porte. I den nye udgave var stikket gjort tyndere, men samtidig længere for at bevare styrken i forbindelsen. Apple gik med MagSafe 2 også over til T-formen igen.
Via en adapter kunne man alligevel bruge det nye stik med de gamle MacBooks.
Udfasningen af MagSafe i MacBook'en og genkomst i iPhonen
I 2016 begyndte Apple at udfase MagSafe igen for i stedet at bruge en ladeport af USB-C-typen, hvilket gjorde det muligt at lave endnu tyndere MacBooks.
I slutningen af 2020 fik MagSafe så nyt liv i form af en magnetisk forbindelse i iPhone 12-modellerne. Her sidder MagSafe på bagsiden, og benyttes til at fastgøre tilbehør som covers og trådløse opladere. Den magnetiske fastgørelse går igen, men ellers har iPhones MagSafe intet med den originale MagSafe i Apples MacBooks at gøre.
Relancering af MagSafe i MacBook Pro 2021
Skal man tro rygterne, kommer MagSafe tilbage i MacBook Pro i 2021. Formodentligt i nogenlunde samme udformning som MagSafe 2. Dog sikkert endnu mindre eller med andre småændringer. Under alle omstændigheder ar der en række fejl, der gik igen i de tidligere udgaver af MagSafe. Det største problem var, at kablet havde en tendens til at gå i stykker lige omkring stikket eller omkring selve opladeren, hvor kablet var fastgjort permanent.
Den største ulemper ved MagSafe var dog at det var alt for dyrt. Teknologien var opfundet af Apple, og kun Apple lavede kablerne, og bestemt derfor suverænt prisen. Man kunne ikke bare købe et billigt MagSafe-label og bruge det med sin oplader. Faktisk kunne man slet ikke købet et MagSafe-kabel løst. Kablet var nemlig fysisk fastgjort til selve opladeren og ikke via et stik, så man kunne tage det ud. Det betød, at hvis kablet gik i stykker, skulle nan udskifte det hele - også opladeren. Prisen nærmede sig 1.000 kroner for dette. Man må håbe, at Apple har fået lavet det om.
Min vurdering
Mange vil uden tvivl hylde Apples beslutning om at skifte tilbage til MagSafe, men umiddelbart er jeg ikke en af dem. Selve ideen med MagSafe samt udførelsen af den rent fysik, er alt andet overlegent. Det ër virkelig en gennemførtløsning.
Jeg bryder mig bare ikke om at Apple tager kontrollen og bruger sin egen proprietære løsning. En fælles standard er vejen frem, så man kan købe det ladetilbehør, man ønsker og så tredjepartsproducenter kan lave spændende løsninger.
Med USB-C findes der et hav af kabler, opladere og muligheder, som for eksempel at oplade via powerbanks eller direkte udtag fra en vægintegreret løsning. Med MagSafe bliver vi tvunget til at benytte Apples grej og kun Apples grej. Og det er ikke sikkert, at Apple har samme behov for at tilbyde alt muligt. Sporene fra de tidligere udgaver af MagSafe, hvor et ødelagt kabel krævede en hel ny oplader, skræmmer i hvert fald.
Men lad os nu se. Måske har Apple tænkt over dette denne gang. Jeg håber bare, at der er en rigtig god grund til at skifte, og at det ikke bare skyldes, at Apple gerne vil kontrollere markedet igen. Jeg frygter dog, at det netop er Apples begrundelse. Det vil sige, at et skifte mere kommer Apple til gode end os forbrugere, der så ikke længere selv vil kunne vælge de opladere vi vil - og endda ikke længere kan bruge samme oplader til vores iPhone og MacBook, hvis vi vil. Men som sagt; lad os nu se.