En af årets tre iPhone-nyheder er den nye trådløse MagSafe-oplader. Opladeren er hurtigere end andre trådløse opladere, men der er en hage ved det, som Apple ikke har fortalt nogen om. Opladeren leverer nemlig kun de lovede 15W, når den bruges sammen med en helt bestemt Apple-strømforsyning. Har du ikke sådan en, må du nøjes med mindre effekt. Glem derfor alt om at bruge en eksisterende strømforsyning sammen med MagSafe, hvis du vil have fuld effekt. Den eneste strømforsyning, der kan levere varen, er nemlig en helt ny en, som Apple har sendt på markedet.

MagSafe kan levere op til 15W

Som udgangspunkt kan MagSafe levere 15W. Det er det dobbelt af almindelige Qi-baserede opladere, som iPhonen (og alle andre) ellers benytter. Det giver altså halveret opladningstid for din iPhone 12, hvis du bruger MagSafe i forhold til andre trådløse opladere. Det kan man kun glæde sig over. Men det viser sig nu, at det kun sker, hvis du benytter én bestemt strømforsyning til opladeren. Opladeren kommer ikke med denne strømforsyning, den kommer i det hele taget ikke med nogen strømforsyning, så den skal du selv ud at skaffe. Det oplagte er selvfølgelig at benytte en strømforsyning, man allerede har liggende. Det kan man også fint, hvis den er af USB-C typen, men man får ikke den fulde ladeeffekt med mindre man benytter Apples ny 20W USB-C strømforsyning.

Kun Apples egen leverer varen

YouTuberen Aaron Zollo har testet Apples MagSafe-oplader med en række strømforsyninger og kun Apples nye 20W leverer den fulde effekt på 15W. Den eneste der kommer tæt på dette er Apples 18W USB-C strømforsyning, der via MagSafe leverer 13W. Det er logisk, at den leverer lidt lavere ladeeffekt, da strømforsyningen jo er et par watt mindre. Der er nemlig et tab ved trådløs opladning, så strømforsyningen skal levere en noget højere effekt end der lades med.

Det underlige er, at sammen med alle andre strømforsyninger kommer MagSafe aldrig over 10W ladeeffekt. Dette uanset at strømforsyningen er markant højere end 20W. Apples egen 96W USB-C strømforsyning til MacBook Pro leverer også kun 10W ladeeffekt via MagSafe. Ankers 30W PowerPort ligger mellem 7,5W og 10W. Aukey 65W Power Adapter ligger på 8-9W. Og sådan bliver det ved. Selv med strømforsyninger med rigelig effekt, vil MagSafe ikke levere mere end maksimalt 10W.

Den eneste måde dette scenarie kan forklares på er, at Apple har indbygget en form for begrænsning eller "kvalitetskrav" i forhold til ladeprofilen, der giver lavere ladeeffekt for alle andre end Apples egen nye 20W strømforsyning.

Skulle du have lyst til at købe Apples nye 20W USC-C strømforsyning til brug sammen med MagSafe, kan du gøre det hos Apple, der tager 169 kroner (link). Og lige i dette tilfælde kan det altså kun tilrådes at gå efter den ægte vare. Selve MagSafe-opladeren koster 349 kroner hos Apple (link).

Disse strømforsyninger er blevet testet

Apples 20W Power Adapter: 15W
Apples 18W Power Adapter: 13W
Apples 96W MacBook Pro Power Adapter: 10W
Ankerd 30W PowerPort Atom PD 1: 10W
Aukeyd 65W Power Adapter: 9W
Pixel 4/5 Charger: 9W
Note 20 Ultra Charger: 7W

Tallet angiver den målte maksimale ladeeffekt.

Opdatering

Der er blevet testet lidt mere, og det viser sig nu, at strømforsyninger skal understøtte en bestemt *power profile* kaldet "Power Delivery 3.0" (9V, 2,22A) for at virke optimalt med MagSafe. Det er en forholdsvis ny standard, men der findes flere nye strømforsyninger, ud over Apple, der understøtter det.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.