I går, den 24. marts 2011, var det 10 år siden at Mac OS X så dagens lys. Den blev lanceret i 2001 med kodenavnet Cheetah og markerede starten på Apples nuværende storhedstid. I midten af halvfemserne var Apple ved at gå konkurs, men blev reddet, da Steve Jobs i 1997 kom tilbage til det selskab, han havde stiftet i slutningen af halvfjerdserne. En af de ting han fik sat i værk var udviklingen af et nyt styresystem. Det tog år at udvikle og intet blev overladt til tilfældighederne. Selv de mindste detaljer blev perfektioneret. Vil man have et indblik i processen kan jeg anbefale "Steve Jobs – Manden bag Apple", læs anmeldelse.

I dag kan vi se tilbage på en succes ud over alle grænser, OS X og iMac blev det perfekte par, der grundlagde Apples vækst blandt "almindelige" forbrugere. Alle der har prøvet at arbejde med Apples styresystemer før OS X, vil nok give mig ret i, at det ikke altid var lige behageligt, men OS X var heller ikke lige problemfrit i starten. Det kørte langsomt og led af rigtigt mange børnesygdomme. Allerede et halvt år efter udgivelsen af Cheetah kom Puma (10.1), der faktisk kan betegnes som den første rigtige udgave af OS X, hvor alt efterhånden virker på et niveau, hvor man kan være bekendt at frigive det. Siden er det gået slag i slag: Puma blev afløst af Jaguar (10.2), hvor undertegnede steg på Apple-vognen, Panther (10.3), Tiger (10.4), Leopard (10.5) og Snow Leopard (10.6). Man kan jo spekulere over, hvor længe Apple kan holde traditionen med navne fra kattefamilien kørende.

Siden frigivelsen af Cheetah for 10 år siden har Apple udviklet sig til at være meget mere end et computerfirma. Først kom iPoden, siden iPhonen og sidste skud på stammen er iPaden. Apples mobile enheder har deres eget styresystem kaldet iOS og tankevækkende nok slutter Apple selv ringen.

Næste udgave af Mac OS X Lion (10.7) blev præsenteret som "tilbage til Mac" og er et forsøg på at tage de mest populære og brugbare funktioner fra iOS og overføre dem til Mac-platformen samtidig med at fleksibiliteten ved et computer-OS bibeholdes. Der er ingen tvivl om, at de næste år for OS X's vedkommende vil betyde et meget stor fokus på en touch-brugerflade, om det så er via en trykfølsom skærm eller pegefelt.

Mac OS X 10.7 Lion bliver frigivet til sommer.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.