Fra og med OS X 10.7 Lion understøtter Apple ikke længere de gamle PowerPC-programmer. PowerPC var den processor Apple benyttede i Macs inden skiftet til Intel i 2006.

Umiddelbart efter skiftet fra PowerPC til Intel, var der i OS X indbygget en funktionalitet kaldet Rosetta, så man kunne køre de "gamle" PowerPC-programmer på sin nye Intel-baserede Mac. Rosetta var en slags oversætter, der omdannede den gamle kode til ny kode. Navnet Rosetta henviser til Rosetta-stene, der gjordet muligt at tyde hieroglyffer.

I Mac OS X Snowleopard er Rosetta-funktionaliteten ikke installeret som standard, men er blevet valgfri. Forsøger man at køre et program baseret på den gamle PowerPC-arkitektur, vil man få en påmindelse om, at det kræver Rosetta, og om man vil installere Rosetta.

I Lion og senere udgivelser af OS X er denne mulighed helt væk. PowerPC-programmer kan derfor ikke køre på OS X længere. Det skal man selvfølgelig være yderst opmærksom på, inden man kaster sig over en opgradering, hvis man stadig er på et ældre system, der bruger PowerPC-programmer

Man skal i hvert fald lige sikre sig, at man ikke er afhængig af nogle gamle PowerPC-programmer. Det er heldigvis nemt at gøre. Man skal bare åbne programmet "Oplysninger om System" (i mappen Hjælpeprogrammer). Her skal man vælge Software > Programmer og sortere efter type. Så kan man nemt se om man har nogle PowerPC-programmer.

Artiklen er ajourføt i februar 2016.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.