Noget af det folk bruger deres computer aller mest til er at surfe på nettet. Til det skal man naturligvis bruge en webbrowser. macOS kommer som standard med Safari, men der findes flere andre muligheder.

I praksis har tre browsere delt markedet mellem sig. Safari, Chrome og Firefox står for mere end 99% af brugen - i hvertfald når man kigger på besøgsstatistikken her på onx.dk. Det er der en god grund til, da disse tre alle er solide og fornuftige browsere til Mac. Der findes andre, men da de i den grad er niche-produkter, vil jeg koncentrere mig om de tre største.

Alle de nævnte browsere er gratis. Det er derfor muligt at installere dem alle sammen, og prøve dem af på egen krop. Beslut for eksempel at du i en hel uge, kun vil benytte én browser. Gør det med dem alle og træf derefter dit valg. En uge er rigelig tid til at lære at bruge en browser samt finde ud af, om det fungerer. Til gengæld kræver det også en uges tid. At tage sin beslutning efter 10 minutter fortæller mere om ens vaner og manglende omstillingsvillighed end om browseren.

Har du ikke tid til det, så har jeg gjort det for dig. Læs gennemgangen af mulighederne of træf dit valg.

Valg af browser til Mac

Safari

Af gode grunde er Safari den klart mest benytte browser på Mac. Den kommer som macOS's standardbrowser og har en fremragende integrationen med macOS, hvilket er dens største fordel. Det er dog ikke kun det, at den er standardbrowser, der gør den til de fleste førstevalg. For Safari er en rigtig god browser, og ikke mindst er den lynhurtig.

Selv hvis Safari stod alene ville den være en rigtigt godt valg. Safari er frugten af mange års arbejde fra Apples side med at lave en verdensklassebrowser. Den har en lækkert designet og ikke-forstyrende brugergrænseflade, og de indbyggede ting som iCloud Nøglering, bogmærkesynkronisering etc. gør den meget svær at komme uden om.

Jeg vil faktisk sige det på den måde, at med mindre du har en særlig grund til at fravælge Safari, så hold dig til den. Specielt hvis du også bruger iPhone eller iPad. Safaris største ulempe er faktisk, at den ikke længere finde i en version til Windows. Ikke at det er så relevant for brugen på macOS, men bruger du både Mac og Windows i det daglige, kan det være en ide at vælge den samme browser på begge maskiner, og her falder Safari altså igennem. For langt de fleste vil dog dog ikke være relevant. Er du bare Mac- og iOS-bruger kan du roligt holde dig til Safari.

Skal du være helt fremme i skoene så tilbyder Apple en særlig udgave af Safari kaldet Safari Technology Preview. Den har nyere teknologi end den ordinære Safari men er til gengæld ikke når så gennemtestet, og vil derfor også indeholde flere fejl.

Google Chrome

Chrome er den mest benytte browser på verdensplan, mens den altså står noget svagere på Mac. Blandt dem der ikke bruger Safari, er Chrome dog førstevalget. Argumentet er det samme som for Safari, nemlig integrationen med andre tjenester. Crome integrerer tæt med Googles mange populære gratis services. Er man storforbruger af Googles services er Chrome derfor et oplagt valg. Browseren er i princippet udviklet på den samme WebKit-motor, som også Safari bruger, så ydelsen fejler intet.

Faktisk er Chrome på nogle punkter hurtigere end Safari. Den højere hastighed kommer dog med den pris, at Chrome i mine øjne virker noget mere skrabet og knap så Apple-agtig som Safari. Google har skåret noget mere ind til benet, og den er ikke nær så lækker at bruge som Safari.

Sværger man af en eller anden grund til Googles services, er Chrome selvfølgelig det oplagte valg. Chrome har den feature, at den har indbygget Flash. Det vil sige, at selvom man ikke har Flash på sin Mac, kan man alligevel se hjemmesider med Flash, hvis man benytter Chrome. Om det så er en fordel eller ulempe, må være op til den enkelte at afgøre. Flash er stærkt på retur på nettet, men har man brug for det, kan det være udslagsgivende for at vælge Chrome.

Firefox

Vi skal ikke mere end nogle år tilbage før Firefox var den dominerende browser på nettet. Den var den mest innovative browser og de teknologiglade elskede den. I dag er den kraftigt på retur og specielt på Mac har den svært ved at holde stand. Mit gæt er at den inde for et par år vil være en decideret nichebrowser uden almen appel.

Udviklingen af Firefox har rødder lagt tilbage. Der er en stor opbakning til Firefox i open source-miljøet, og det sikrer et hav af udvidelser og muligheder for at skrue og pille ved alting. Som sagt er det nørdernes foretrukne browser. Men hvor den decentrale tilgang er Firefoxs største fordel, er det også den største ulempe.

Open source-software lider af og til under at der mangler en myndig hånd til at foretage nogle valg, skære bort og optimere. Dette er i særlig grad tilfældet med Firefox. Firefox er sovset ind i muligheder, men halter noget efter Chrome og Safari hvad angår hastighed og optimering. Til gengæld er den nok markedets bedste browser i forhold til implementeringen af HTML-standarder.

Vil du have en moderne browser, så skal du gå uden om Firefox, der halter efter konkurrenterne. Bruger du den nu, bør du nok også overveje om det ikke er på høje tid at skift til noget bedre.

Alternative browsere til Mac

Opera er outsideren til de tre store. Opera er en lynhurtig browser med en god brugergrænseflade. Den største ulempe er, at Opera har valgt at gøre flere af tingene anderledes end i andre browsere, og at man derfor ikke umiddelbart føler sig så hjemme. Flere mener også at Opera tærer unødigt hårdt på Mac'ens batteri.

Vivaldi er en helt ny og spændende browser, der håber at kunne vinde fodfæste blandt den unge generation, der konstant er online. Den er værd at holde øje med da den har flere spændende funktioner.

SeaMonkey og OmniWeb er to håbløst gammeldags browsere der af uransagelige årsager stadig udvikles aktivt på. Du har sikkert aldrig hørt om dem (før nu) og du kan med god ro i sindet glemme alt om dem igen. Jeg kan ikke komme på en eneste årsag til at benytte SeaMonkey eller OmniWeb.

Ud over de nævnte findes der flere ældre browsere der ikke længere opdateres. Hold dig helt fra dem - ikke mindst af sikkerhedsmæssige grunde.

Hvad med Internet Explorer?

Det er ikke unormalt at nye Mac-brugere spørger hvordan de kan få fat i Microsofts Internet Explorer eller den nyere Edge-browser. Typisk fordi de har været vant til at bruge Internet Explorer eller Edge i, der begge er ret store browsere til Windows. Internet Explorer var en gang kongen af nettet og det oplagte valg for de fleste.

Ingen af de to browsere findes i dag til Mac, så uanset hvad skal du altså finde en anden browser, hvis du har brugt IE på din Windows-maskine.

Konklusion

Jeg har nævnt syv browsere til Mac der aktivt udvikles på - otte hvis man tæller Safari Technology Preview med. I virkeligheden er valget dog ikke så svært. Fordelen ved standardbrowseren Safari er så stor, at langt, langt de fleste roligt kan glemme alt om valg af browser og bare benytte den indbyggede. Især hvis du er flasket op med Mac. Du går ganske enkelt glip af for mange af de integrede og smarte funktioner, ved at fravælge Safari.

Kommer du fra Windows vil du sandsynligvis være Chrome-bruger, og så fortsætter du bare med det. Det fungerer udemærket på Mac også. Fordelen ved Safaris integration er dog så stor, at du selv som Chrome-bruger bør give Safari en chance. Så kan du selv afgøre om integrationen med Google eller macOS er vigtigst.

Firefox kan jeg ikke anbefale. Det er en browser på retur. Af de små virker Vivaldi som det mest interessante bud omend jeg dog igen har svært ved at skulle give køb på alle Safaris fordele.

Så konklusionen er at jeg anbefaler Mac-brugere at benytte Safari som webbrowser. Det er den bedste browser og i forhold til integrationen med macOS er ingen af de andre i nærheden.

Artiklen er sidst opdateret i marts 2017.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.