EU arbejder på at indføre en standard for opladning af mobiltelefoner, så de fremover alle skal kunne oplades via micro USB. Formålet med reglerne er at formindske mængden af elektronikskrot. Ved at indføre regler om en fælles ladestandard, der altså vil tvinge Apple væk fra deres Lightning-stik, mener EU at antallet af opladere der kasseres, når man køber en ny telefon, vil falde. Dette er dog yderst tvivlsomt, med mindre der samtidig stilles krav om, at telefonerne skal leveres uden oplader.

Fælles standarder er normalt en rigtig god ting, men kan også risikere at gå ud over producenterne og forbrugernes frie valg. Lige præcis med micro USV kontra Ligtning er det ualmindeligt dårligt sted at gennemtrumfe en standard, da det vil medføre en forringelse af de produkter som i dag kommer med Lightning-stik. Lightning er nemlig USB overlegen på stort set alle punkter bortset altså lige fra at det ikke er det mest benyttede.

Her er en oversigt over, hvorfor vi som forbrugere ikke bør acceptere at EU indfører en ringere standard end den vi er vant til. Der er godt nok planer om en revideret USB-standard, men lige nu forholder vi os til det, der allerede er på markedet.

Strømstyrke

Opladning af eksempelvis iPads foregår hurtigere med Lightning end med micro USB. Micro USB er nemlig begrænset til at kunne levere 10W, mens Lightning leverer 12W. Det betyder at Lignting kan oplade en enhed 16% hurtigere end micro USB. EU's regel vil altså øge ladetiden.

Flere avancerede muligheder

Lighting er designet med 8 ben og kan derfor bruges til mere avancerede ting udover opladning og dataoverførsel. Det kunne være overførsel af video og audio eller kommunikation med avanceret tilbehør. USB har kun 5 ben, og er derfor meget begrænset. EU's regel vil begrænse mulighederne for at tilslutte avanceret ekstraudstyr.

Strøm i begge retninger

Ligtning kan levere strøm i begge retninger, så en iPhone eksempelvis kan levere strøm til ekstraudstyr som en HDMI-adaptor. Micro USB kan som udgangspunkt kun levere strøm i en retning. EU's regel vil begrænse mulighederne for at tilslutte avanceret ekstraudstyr.

Fremtidssikret

Udformningen USB-stik skifter konstant og findes i et hav af standarder, der ikke nødvendigvis er indbyrdes kompatible. Apples Ligtning er designet på en måde, så man kan opgradere teknologien bag uden at ændre på stikkets fysiske udformning. Apple vil således uden at skulle spørge alle andre om lov, kunne indføre ny funktionalitet. EU's regel vil hæmme innovative producenters mulighed for at skille sig ud med ny teknologi.

Holdbarhed

Lightning-stikket er massivt, mens USB er hult. Det giver Lightning en (i hvertfald teoretisk) bedre holdbarhed. EU's regel vil betyde stik af en dårlige kvalitet.

Kan ikke vendes forkert

Ligtning er designet til at kunne vendes begge veje og kan derfor ikke sættes i forkert. USB skal vende på en bestemt måde, og er derfor besværlige at bruge. EU's regel vil medføre en dårligere brugeroplevelse.

Sikkerhed

Apple har fuld kontrol over at de stik der bruges med iPhonen levet op til en vis kvalitet (ulovlige uoriginale stik findes dog). Med USB har Apple reelt ingen mulighed for at sikre at kvaliteten er god nok. Der har været eksempler på at uoriginale ladere er årsag til brand i iPhones. EU's regel vil medføre en lavere forbrugersikkerhed, fordi lavkvalitetsladere vil komme ind på markedet.

Alt dette skal holdes op med en teoretisk miljøgevinst, som man meget nemmere og hurtigere ville kunne opnå ved ganske enkelt at gøre det lovpligtigt at sælge mobiltelefoner uden opladere. Standarder skal være til gavn for forbrugerne, for eksempel ved at øge sikkerheden ved produkter - ikke hæmme udviklingen og innovationen og resultere i dårligere produkter.

Det er selvfølgelig prisværdigt at EU vil nedbringe forureningen, men det er jo ikke påkrævet, at det skal ske via indførsel af en underlødig standard. Det er faktisk to helt forskellige ting.

Der er allerede en god debat igang om dette emne. Der er ingen grund til at brede den ud på flere artikler, så vi henviser kommentarer til: EU vil tvinge Apple til at droppe Lightning-stikket

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.