En netbook er en lille og billig bærbar computer. Den har typisk en skærm på 7-10 tommer og koster 1.000-2.000 kroner. Konceptet opstod under finanskrisen, og ideen var at levere en så billig computer som overhovedet muligt. Derfor var den lille, og derfor var alle specifikationer skåret ind til benet. For ingen penge, kunne man få noget der i hvert fald lignede en computer. I praksis mindede enhederne dog i langt de fleste tilfælde dog mere om legetøj end et værkstøj.

Netbooken var ikke kun en redning for folk med ondt i pengepungen, men blev i endnu højere grad set som en redning for hele computerindustrien. Salget af traditionelle computere er raslet ned under finanskrisen, men salget at netbooks har holdt hånden nogenlunde under branchen - i hvert fald målt på antallet af enheder, den store profit har der næppe været i salget af netbooks.

Asus og Acer har stoppet produktionen af netbooks

Førende på markedet for netbooks har været Asus og Acer. Da netbooks rent statistisk tælles med som en computer har de to selskaber oplevet stigende markedsandele. Nu meddeler både Asus og Acer, at netbooken er stendød. Ingen af de to selskaber vil producere flere netbooks og 2012 markerer enden på netbookens korte æra. Når lagrene er tømt, er det slut. Alle andre producenter er for længst stoppet med at producere netbooks.

Det store spørgsmål er selvfølgelig hvorfor netbooken ikke kan leve op til de optimistiske prognoser der kom for bare få år siden. Der var forventninger om salgstal på omkring 140 millioner enheder i 2013. Det reelle tal bliver med udmeldingen fra Acer og Asus, tættere på nul. Er folk kommet så meget til penge, at der ikke længere er efterspørgsel på et produkt hvis eneste fokus var lav pris? Eller er folk blevet så kvalitetsbevidste, at de elendige netbooks bliver fravalgt?

Lancerigen af iPaden slog netbooken ihjel

Det korte svar er nej. Fokus er stadig på billige produkter, der giver mulighed for at maile, surfe på nettet og på lettere computeropgaver. Nu sker det bare i form af tablets. Efter iPadens lancering er salget af netbooks styrtdykket. En tablet løser netbookens opgave meget bedre end netbooken selv gør. Fremkomsten af Apples iPad og dermed hele bølgen af tablets, har mere eller mindre egenhændigt slået netbook-kategorien ihjel.

Apple og Steve Jobs indså, at folk i virkeligheden slet ikke ville have netbooks. Folk ville have en let transportabel enhed til lettere brug, men der var jo ingen der sagde, at det opgave skulle løses fra den traditionelle computerfront. Så i stedet for at nedskalere en computer, opskalerede Apple iPhonen.

Andre medvirkende årsager er at prisen på rigtige bærbare computere er faldet, og at folk fandt ud af at netbooks ikke levede op til forventningerne. Med iPadens fremkomst kom der et reelt alternativ til netbooken. iPaden slog nemlig netbooken på alle andre områder end prisen.

Android leverede det endelige stød

Fremkomsten af billige Android-tablets var det afgørende slag. Nu er de virksomheder der førhen producerede elendige netbooks begyndt at producere lige så elendige Android-tablets. Filosofien er den samme: Så billigt som overhovedet muligt - kvaliteten er underordnet. Dermed ikke sagt at alle Android-tablets er sådan, men der findes en del af dem, og de har stjålet netbookens kunder. iPaden har gjort tableten cool, og kan folk nu vælge mellem en billig netbook og en billig Android-tablet, så vælger de det sidste.

Folks behov er derfor ikke ændret, der er bare kommet produkter på banen, der meget bedre løser opgaven. Den store taber i det spil er ikke hardwareproducenterne, der jo bare skifter fra netbooks til tablets, men Microsoft, der hver eneste gang mister salget af en Windows- og Officelicens. Netop derfor forsøger Microsoft at holde liv i netbook-konceptet med deres Surface-tablet, der er en mellemting mellem en tablet og en bærbar computer. Det er dog yderst tvivlsomt om den vil slå igennem. Netbookens død tyder på, at folk heller vil have en rendyrket tablet.