De danske myndigheder har omsider lanceret en app, der skal hjælpe med at få has på Corona-smitten. Appen er lanceret til iOS og Android og bygger på det API som Apple og Google i fællesskab har udviklet.

Appen hedder "smitte|stop" og skal fungere som en slags digital detektiv, der advarer en, hvis man i løben at dagen har været tæt på en, der er smittet med Corona-virus. Ideen er at appen holder styr på om en bruger at appen har været tæt på en anden bruger af appen. Hvis en af de kontakter der registreres i appen siden viser sig at få konstateret smitte, får man en besked. Ikke om hvem personen er, det vil trods alt overskride retten til privatliv, men om at man har vøret tæt på en smittet - og derfor bør tage sine forholdsregler. Det siger sig selv, at jo flere der bruger appen desto mere effektiv bliver den, da der så vil blive registeret flere kontakter.

Der vil derfor uden tvivl også blive gjort store anstrengelser de kommende dage og uger fra myndighedernes side i forhold til at få folk til at hente og bruge appen. Den er nærmest allerede blevet oversolgt og kaldt en meget vigtigt skridt for at "opspore og stoppe smittekæder", som Sundhedsminister Magnus Heunicke udtrykker det. Det skal dog tages med et gedigent gran salt.

Begrænset effekt

I Australien blev en tilsvarende app for noget tid siden lanceret som et afgørende våben i kampen mod Corona. Ét enkelt smittetilfælde er dog alt, hvad den har kunnet finde. Det er selvfølgelig bedre end ingenting, men måske kunne energien bruges bedre på andre måder?

På Island, hvor de har brugt appen i et par uger, har den ifølge myndighederne ikke været en gamechanger. Sammenlignet med effekten af en manuel målrettet smittesporing, hvor blandt andet mennesker i risikogrupper spores, har appen stort set vist sig ubrugelig, mener man altså på Island.

Mediet Version2 har spurgt Sundhedsministeriet: "Har Sundhedsministeriet et eksempel på et land, der har haft signifikant succes med en smittesporings-app?" Hvilket Sundhedsministeriet ikke rigtigt kan svare på. Det har de altså ikke.

Den begrænsede effekt af appen andre steder, skyldes formodentligt at der faktisk er ret godt styr på smitten - hvilket der også er i Danmark. De få smittede, der kommer til hver dag, er der ret godt styr på, da det ofte sker i kontrollerede miljøer. Eksempelvis med smitte på et plejehjem. Her behøver man ikke en app for at finde ud af, hvem der har været i kontakt med hvem. Bliver man syg og holder sig hjemme, er kontakten med andre også ret begrænset.

De regulære løsgående krudttønder, som appen tydeligvis stiler efter at finde, er så sjældne, at de sikkert alligevel går under radaren med mindre samtlige danskere installerer og benytter appen. Det kommer næppe til at ske. Mange vil ikke have følelsen af at blive overvåget, andre kan ikke finde ud af at installere eller bruge appen rigtigt, bruger ikke-understøttede telefoner og så videre.

Folk har ikke taget appen til sig

I de andre lande, hvor lignende apps er lanceret, har folk ikke taget den til sig. Flere steder har det været en decideret fiasko. I Singapore, som før er blevet fremhævet af de danske myndigheder, har man haft et mål om få 75% af befolkningen med. Tallet ligger dog kun på 26%. Ingen af de 29 lande, der har lanceret smitteapps er det lukkedes at få mere end 40% af befolkningen med på vognen. Højest ligger det på Island, hvilket altså stadig ikke rigtigt har hjulpet noget. Link til data.

Om det bliver anderledes i Danmark - hvor vi er opdraget til at gøre hvad vi får besked på og udskamme dem, der ikke gør det - må tiden vise.

Sådan virker appen

Hvis en bruger med Corona-appen kommer tæt på en anden bruger med Corona-appen, vil de to telefoner udveksle identifikationskoder (ID'er). Udvekslingen af disse ID'er har det formål at holde styr på, at lige præcis disse to telefoner har været tæt på hinanden. Hver eneste gang man er tæt på en anden telefon, der også har Corona-appen installeret, vil der bliver tilføjet et nyt ID til listen på ens telefon. På ens telefon er der altså en liste med ID'er for hver eneste gang man har været tæt på en anden telefon.

Hvis en person er eller bliver konstateret Corona-smittet, vil appen sende en besked ud til alle de telefoner, som den smittede har været tæt på i løbet af de seneste 14 dage. Man får ikke at vide, hvem den smittede person, man har været tæt på, er eller hvornår kontakten har fundet sted. Igen for at gøre det helt anonymt. Man får bare at vide, at man har været tæt på en smittet - og derfor bør tage de nødvendige forholdsregler.

Læs mere her: Sådan virker Corona-appen

Hent appen

Du kante smitte|stop her:

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.