I flere danske medier - ingen nævnt, ingen glemt - har jeg set nævnt, at kvaliteten på musikken i Apples nye musiktjeneste vil være lavere end hos Spotify. Argumentationen er at Spotify streamer med 320 kbit/s, mens Apple Music nøjes med 256 kbit/s.

Tallene er sådan set sikkert rigtige nok, det er den teknologiske forståelse hos journalisten, det kniber med.

Spotify og Apple anvender nemlig to forskellige algoritmer til komprimeringen, der ikke kan sammenlignes direkte. Spotify anvender den ældre Vorbis-standard, mens Apple anvender en moderne AAC-komprimering. Den sidste er betydelige mere effektiv, hvorfor man kan opnå same kvalitet som ved Vorbis, men ved en hårdere komprimering og dermed lavere bitrate.

Der er bred enighed om, at 256 kbit/s AAC svarer stort set til 320 kbit/s Vorbis. Det er ikke noget man præcist kan måle sig frem til, så lad os bare holde fast i, at kvaliteten i hvert fald er nogenlunde sammenlignelig. Om den ene eller den anden så er en knivspids foran den anden, er ikke så afgørende.

Det helt afgørende, når man vil fortælle den slags sensationshistorier, er at man ikke direkte kan sammenligne æbler og pærer. At anbefale sine læsere at holde sig væk fra Apple Music under påståelse af, at kvaliteten er ringere end Spotify er ganske enkelt useriøst.

WiMP (nu Tidal) har i øvrigt en tilbud om stream i tabsfrit FLAC/ALAC-format, der under alle omstændigheder sætter Apple Music og Spotify til dørs. Så er man audiofil, er de den vej man skal kigge.