Da Apple præsenterede den nye Apple TV 4. generation i sidste måned, var der nok mange der lyttede forgæves efter information om 4K-understøttelse. Det kom bare ikke. Apple TV understøtter stadig kun almindelig HD. 4K er ellers det nye sort i TV-branchen, så derfor kan man umiddelbart undre sig over, at Apple ikke er mere fremme i skoene. Det er der dog en rigtig god grund til. Der findes nemlig stort set ikke noget regulært videoindhold i 4K-opløsning.

Forvirring omkring formater

Først skal vi lige have styr på det grundlæggende. 4K refererer til en opløsning i bredden på 4.000 pixels eller mere. Typisk vil opløsningen være 4.096 x 2.160 pixels. Almindelig HD referer til en opløsning på 1.080 pixels i højden. Typisk vil hele skærmens opløsning her være 1.920 x 1.080 pixels. Allerede her er forvirringen total. Den ene standard er defineret af billedbredden - den anden af billedhøjden.

I sidste ende handler det dog om antallet af pixels totalt set, det vil sige bredde gange højde. 4K har omkring fire gange så mange pixels som HD. I runde tal er det 8 mio. kontra 2 mio. Dette er en meget væsentlig forskel. Med 4K skal der leveres mange flere pixels end med almindelig HD. Det er her problemet ligger.

4K-film kan kun fås på nettet

Der findes i dag ikke fysiske medier, der kan levere 4K-film til hjemmebrugere. Der er annonceret BluRay-afspillere med noget der minder om 4K-opløsning, men de lader vente på sig. Det er heller ikke så relevant for Apple TV-brugere, der jo ikke får filmene fra fysiske medier. Det er bare for at illustrere, at 4K-film slet ikke er så udbredte endda. Man kan ikke rippe sig til 4K-opløsning. Det findes ikke.

Den eneste måde at få 4K-video på er ved at hente eller streame den fra nettet. Og det er lige præcis her problemet opstår. Som sagt skal der leveres fire gange så mange pixels og dermed data sammenlignet med HD. I teorien er det ikke et problem. Det handler alene om hastigheden på ens netforbindelse - og hele infrastrukturen i øvrigt. Eksempelvis vil det blive fire gange så dyrt for leverandørerne at lagre og streame indhold. Det kan godt være, at vi har en netforbindelse med fri forbrug i vores ende, men i den anden ende, hvor eksempelvis Netflix sidder, bliver der betalt for den mængde data, der leveres. I praksis er sagen derfor en helt anden. Det er ikke nok, at vi som kunder har en 100 Mbit-forbindelse.

Netflixs 4K er ikke rigtig 4K

Men Netflix tilbyder allerede i dag 4K-video, kunne man indvende. Ja på papiret. De kører nemlig med en båndbredde på kun 15,6 Mbps, hvilket faktisk ikke er nok, til at man kan kalde det rigtig 4K. Komprimeringen er ganske enkelt for hård så for meget af signalet mistes. Skal man have rigtig 4K skal båndbredden op over 20 mbps. Typisk vil man endda skulle bruge 32 mbps for at sende 4K med 60 billeder i sekundet.

Det lægger altså et vist pres på folks internetforbindelse, og ikke mindst for udbyderne, der vil opleve en mangedobling i deres omkostninger til selve streamningen af indholdet. Hele infrastrukturen er ganske enkelt ikke i stand til at levere rigtig 4K-video i stor stil. Allerede i dag står Netflix alene for omkring en tredjedel af al trafik på nettet i visse perioder af døgnet. Det siger lidt om, hvor store mængder data vi har med at gøre allerede på nuværende tidspunkt.

4K er fremtiden - men lige nu er det bare et modeord

Så selvom 4K er fremtidens teknologi, er vi langt fra at kunne bruge det i praksis. Selvfølgelig kan man komprimere sig ud af det, som Netflix gør i dag, men det giver ikke meget mening at hæve opløsningen til 4K på bekostning af kvaliteten. Noget der også sker ved HD-video. Enhver vil kunne se, at den HD der streames ikke kan måle sig med HD fra en BluRay-skive til trods for at opløsningen er den samme. Igen skyldes det komprimeringen. Ved 4K bliver det bare endnu tydelige, der endnu mere billedinformation, skal skæres væk.

Ser man 4K og almindelig HD med samme bitrate, vil almindelig HD ofte være i lige så god kvalitet eller endda bedre. Realiteten er, at 4K nu og her først og fremmest er et modeord, der skal bruges til at sælge noge nye fjernsyn, når nu folket ikke rigtigt er hoppet på 3D-bølgen.

I princippet kunne Apple bare lade Apple TV understøtte 4K uanset de ovenfornævnte problemer, men det ville jo bare give en forventning om, at indholdet også er i 4K. Sådan plejer Apple ikke at gøre tingene. De skal spille sammen. Så længe de ikke gør det, holder Apple sig væk. Derfor har Apple TV 4. generation ikke understøttelse af 4K-video. Ganske enkelt fordi det i øjeblikket mere er en gimmick end noget reelt brugbart.