I en leder med overskriften "Hysterisk amerikansk angst for numser" i Ekstra Bladet harcelerer avisens chefredaktør Poul Madsen over, hvad han kalder "Apples censur". Sagen er nemlig den, at Apple har bedt Ekstra Bladet om at fjerne erotisk indhold fra deres App, hvis de vil have den på hylderne i App Store. Og det har altså fået Poul Madsen op i det røde felt.

"Det handler om mediernes frie ret til at ytre sig. Det er et historisk brud på en grundlovsfæstet dansk tradition om pressefrihed.", skriver han således.

Brug for en ordbog, hr. Madsen?

Men mon ikke hr. Madsen skulle klappe hesten? Han kunne starte med at slå ordet "censur" op, for han har nemlig helt misforstået hvad det betyder. Censur betyder i følge Den Store Danske: "Myndigheders forhåndsgranskning af bøger og blade, radio- og tv-stof som betingelse for trykning og udsendelse." Det vil sige den situation, hvor der kræves offentlig tilladelse for at kunne fremsætte en ytring. Der er der jo slet ikke tale om her. Ekstra Bladet må ytre sig lige så tosset de vil, og om lige hvad de vil. Det er der vist ingen der sætter spørgmålstegn ved - heller ikke Apple.

Der ligger dog ingen forpligtelse for andre end Ekstra Bladet selv, at videreformidle disse ytringer. Apple har med andre ord ikke pligt til at bringe Ekstra Bladets nøgne damer, hvis ikke Apple har lyst. Apple bestemmer selv, hvad Apple vil have på hylderne i deres butik, såvel som en kiosk selv bestemmer hvilke blade og film de vil sælge.

"Vi har en glimrende dansk lov, som regulerer, hvad vi må i medierne. Men det er Apple åbenbart ligeglade med. De trækker deres egne, bornerte, amerikanske normer ned over os. Lige nu handler det om en uskyldig tradition om at vise søde piger. Men hvad bliver det næste?", tilføjer Madsen.

Retten til selv at bestemme hvad man vil sælge

Igen kan man jo kun sige, at Apple ikke blander sig hvad Ekstra Bladet skriver i deres avis eller den danske medielovgivning i øvrigt. Apple har bare nogle moralske retningslinier for hvilke varer de vil sælge i deres butik. Dem kan man så være enige eller uenige i. Det er der i øvrigt rigtigt mange andre der også har. Det er helt normal praksis i detail-butikkerne at udvælge sine varer efter bestemte principper. Nogle butikker vil kun sælge økologiske varer, andre kun ting der relaterer sig til Beatles. Mener Ekstra Bladet måske også, at et er censur, når en konventionel landmand eller Kim Larsen ikke kan få deres varer på hylderne i de pågældende butikker? Eller handler det mon bare om, at Ekstra Bladet skal kæfte op for at få lidt opmærksomhed? Mon ikke vi alle var bedre tjent med, at Ekstra Bladet brugte deres spalter på nogle af denne verdens virkelige problemer? Et sted at starte var måske menneskehandel og prostitution; så fik avisen jo også lejlighed til at vise lidt med bart.

Dette handler ikke om, hvorvidt man er enig eller uenig i, at Apple bør tillade erotisk indhold i App Store (den debat har vi haft tidligere), men om Ekstra Bladets faren i flint, der mest af alt minder om et lille fornærmet barn, der ikke vil acceptere, at der bliver sat nogle rammer for opførslen. En helt generelt misforstået opfattelse af, hvad det vil sige at have lov til at ytre sig, samt hvad censur er.

Her på siden er vi glade for, at det ikke er en grundlovsnefældet pligt for alle at viderebringe Ekstra Bladets artikler. Vi respekterer Ekstra Bladets ret til selv at bestemme deres indhold, men Ekstra Bladet må også respektere, at butikker selv bestemmer, hvad de vi have på hylderne.