Fra en kilde hos DR, har jeg modtaget information om, at Apple er meget tæt på at kunne lancere et regulært TV eller i hvert fald en live TV-tjeneste. Det er altså ikke udelukket, at den nye tjeneste også vil kunne virke sammen med den seneste generation af Apple TV. Kilden oplyser, at hans hold, som er involveret i noget designmæssigt, har en deadline den 1. maj, hvor Apple vil afholde et medieevent.

Ingen tuner, der foregår over nettet

TV'et vil ikke få indbygget tuner, da det ikke skal fodres med TV-signalet i traditionel forstand. Det hele foregår via nettet og nogle dedikerede apps. Det er netop derfor, at DR overhovedet er involveret i processen. Hver TV-station, der vil være en del af konceptet, skal derfor udvikle en slags "profil", som kilden kalder det. Det vil sige en slags skabelon, som bliver lagt ned over Apples TV-app. Denne skabelon skifter alt efter hvilken TV-station, man vælger at se. Her vil man kunne se programbeskrivelser, den pågældende TV-stations kanaloversigt og så videre. Der vil kun være mulighed for TV-stationer at inkludere TV-specifikt indhold. Apples vil ikke have, at der skal udvikle sig til et nyhedssite med vejrudsigter, aktiekurser og så videre, fortæller kilden. En af begrundelserne er, at TV-mediet ikke egner sig til den slags "webbrowsing", der kræver tastatur og mus eller trackpad.

DR udvikler i tre formater

Det er et krav fra Apples side, at de TV-stationer, der kommer med i aftalen alle skal tilbyde samtlige programmer on demand, det vil sige, at man som seer vil kunne se dem, når man vil. Der vil ikke være nogen forsinkelsesperiode. I det sekund et givent program sendes første gang vil man kunne se det efter behov. Eneste undtagelse fra denne generelle regel er direkte sport.

Kilden har ingen oplysninger om hardwaren, som DR ikke ved noget om. DR har bare fået at vide, at "profilen" skal tilpasses en opløsning på 1.080p og 720p og lidt underligt også et format på 960p, hvilket kilden betegner som meget usædvanligt.

Europa først - USA er ikke klar

Næsten lige så interessant som selve bekræftelsen på, at Apple altså er i fuld gang med at få de sidste ting på plads, er det, at det denne gang er i Europa, det komme toi at foregå. Årsagen er, at Apple i første omgang går efter TV-stationer, der ikke er finansieret af reklamer. Apples vanskeligheder med at gøre iAD-reklameplatformen på iOS rentabel skræmmer. Apple har derfor vendt sig mod det europæiske TV-marked, der er radikalt anderledes end det amerikanske, fordi vi her i Europa har tradition for store nationale TV-stationer finansieret af licensmidler. De europæiske TV-stationer har derfor været meget nemmere at få aftaler med sammenlignet med USA, hvor markedet slet ikke er klar endnu.

DR forventer at 10% skifter til Apples løsning

Ud over DR er både svensk og norsk TV, samt naturligvis BBC med i første runde. Kilden hos DR fortæller, at der er en del samarbejde mellem de nordiske lande, fordi Apple mener, at vi hver især er for små sprogområder. DR vil altså indgå som en del af den nordiske pakke.

Vi har desværre ikke kunnet få kilden til at sende nogle screenshots af det foreløbige resultat. "Apple ville gå helt amok", skriver kilden og tilføjer, at det heller ikke er noget revolutionerende. Det revolutionerende ligger i selve muligheden. Kilden er kun involveret i designprocessen og kan derfor ikke komme med oplysninger om hvad det eventuelt kommer til at koste.

Kilden afslutter sin mail til onx.dk med, at ledelsen hos DR mener, at Apples tiltag vil være fremtiden, og at de forventet at omkring 10% af befolkningen vil droppe det traditionelle TV til fordel for Apples kommende service - og "at de fryder sig over, at TV2 ikke er blevet inviteret med".

Hvad mener du - kunne du forestille dig helt at droppe dit eksisterende TV og skifte til Apples løsning?

Opdatering: Aprilsnar