Et af de oftest stillede spørgsmål, når det handler om iPhonen, er, om man kan købe den i udlandet og bruge den i Danmark. Desværre er svaret ikke så klart som spørgsmålet. Vi har lavet en gennemgang af de forskellige ting man bør overveje, inden man bare køber en iPhone i for eksempel USA.

Det helt korte svar er, at man godt kan købe en iPhone 5c eller en iPhone 5s i udlandet og bruge den i Danmark. Man skal dog tænke sig om, for ellers står man med verdens dyreste brevvægt.

Sørg for at den ikke er simlåst

Det aller vigtigste, hvis man køber en iPhone i udlandet er, at sørge for at den ikke er simlåst. Kommer man hjem, med en iPhone der er låst til eksempelvis AT&T i USA eller Vodafone i England kan den kun bruges med simkort fra de pågældende teleselskaber. De danske teleselskaber kan, i modsætning til hvad mange tror, ikke hjælpe med at få låst den op. Det kan kun det selskab, som den er låst til. Problemet er, at oftest vil det udenlandske selskab slet ikke låse den op. De har solgt telefonen med tilskud, og har derfor en rimelig forventning om, at man også bruger den hos dem.

iPhoneguides anbefaling: Køb kun en iPhone i udlandet hvis den ikke er simlåst.

Kan den bruges på det danske netværk?

Her gælder det om at holde tungen lige i munden. I gamle dage havde Apple én iPhone, der virkede over alt. Sådan er det ikke længere. iPhone 5c og iPhone 5s er kommet i hver fire forskellige modeller, med hver deres netværks-understøttelse til forskellige lande. Ikke alle modellerne kan anvendes med lige stor succes i Danmark.

I Danmark anvender vi tre forskellige frekvenser til LTE: 800 MHZ, 1.800 MHz og 2.600 MHz. Telia/Telenor har licenser til alle tre frekvenser. 3 har til 1.800 MHz og 2.600 MHz, mens TDC har til 800 MHz og 2.600 MHz.

Vil man være på den helt sikre side, skal man sørge for at købe den europæiske model, der også kommer til Danmark. Det drejer sig om Model A1507 (iPhone 5c) og Model A1457 (iPhone 5s). Disse modeller vil kunne købes i hele Europa.

iPhones købt i USA, vil også kunne bruges i Danmark, men de vil kun understøtte to af de tre LTE-frekvenser vi bruger herhjemme - 2.600 MHz vil ikke være understøttet. Man skal gå efter Model A1532 (iPhone 5c) eller Model A1533 (iPhone 5s). Der sælges endnu en model i USA, men den skal man holde sig fra.

I resten af verden er billedet lide mere broget, og umiddelbart kan det ikke anbefales at satse på at de virker, med mindre der er samme modelnumre som angivet ovenfor.

Du kan tjekke hvilke modeller Apple sælger i de forskellige lande her: iPhone-modeller

iPhoneguides anbefaling: Køb kun den europæiske eller amerikanske iPhone-model - og tjek modelnummeret inden du køber.

Garanti

Apples garanti gælder kun i det land, hvor iPhone er købt. Har man købt en iPhone 5c eller 5s i udlandet, kan den derfor ikke indleveres til reparation i Danmark under garantien. Den skal i stedet retur til eksempelvis USA, eller hvor den nu er købt. Kommer man tit i det pågældende land, er det ikke nødvendigvis et problem, men det er noget man skal være opmærksom på.

Inden for EU er man bedre sikret. Reklamationsrettem gælder således uanset hvilket EU-land man har købt sin iPhone i.

iPhoneguides anbefaling: Vurder og du kan undvære garantien og sikkerheden i den danske købelov.

Pris

Mange vælger at købe en iPhone i udlandet fordi de tror den er billig. Det er den ikke nødvendigvis. De priser som Apple opgiver ved deres events, er for en iPhone med en toårig kontrakt med et amerikanske teleselskab. Man kan ikke bare gå ind fra gaden og købe en iPhone til den pris uden yderligere omkostninger.

I flere lande sælger Apple, eller andre forhandlere, dog iPhones uden kontrakt og uden simlås, men til en helt anden pris.

Køber man i USA skal man være opmærksom på, at de opgive priser er uden lokal sales tax, der svinger fra stat til stat og nogle gange også fra amt til amt.

Man skal også være opmærksom på, at hvis man køber uden for EU, må man kun indføre varer afgiftsfrit for 3.250 kr. Overstiger prisen på iPhonen det beløb, skal man svare 25% dansk moms ved indførsel. Derved er hele besparelsen stort set væk. Momsen er jo faktisk grunden til, at iPhonen var billigere i USA til at starte med. Bliver man taget for forsøg på indsmugling i tolden skal man betale den moms man har snydt for, samt en bøde på to gange det samme beløb.

Køber man en iPhone 5c eller iPhone 5s inden for EU, slipper man for momsen ved indførsel. Her kan man frit tage alle de iPhones med hjem man vil - så længe de er til eget forbrug. Til gengæld er prisen så stort set den samme som i Danmark.

iPhoneguides anbefaling: Lad være med at købe en iPhone 5c eller iPhone 5s i udlandet for at spare penge, for den koster alligevel stort set det samme alle steder.

Opsummering

Overvejer du at købe en iPhone 5c eller iPhone 5s i udlandet, så tænkt dig godt om. Vær 100% sikker på at iPhonen ikke er simlåst. Tjek det to gange. Vær også sikker på, at den model du køber rent faktisk kan bruges i Danmark. I Europa og USA bør du være nogenlunde sikker, men tjek det altid alligevel.

Sidst men ikke mindst, så vær klar over, at det ikke er nogen genvej til at spare en masse penge. I EU er prisen stort set den samme. Køber du i USA skal du snyde i tolden, hvis det skal være en god forretning.

Den primære begrundelse for at købe i udlandet er, at man kan få den hurtigere end ved at vente på den danske lancering, som i skrive stund ikke er fastsat.

iPhoneguides anbefaling: Køb din iPhone i Danmark. Teleselskaberne vil sikkert kunne give dig en samlet pris, der er end du kan få i udlandet. Du vil samtidgi være sikker på at få den rigtige model og sidst men ikke mindst er du dækket af garantien og købeloven.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.