Kvaksalvere har formodentligt eksisteret lige så længe som menneskeheden selv. Folk der lover guld og grønne skove og gør til deres levebrød, at tage fusen på godtroende folk. Typisk ved at sælge produkter eller vejledninger, der skal gøre folk raske eller sunde, men uden at der er en reel dokumenteret virkning. Selvom det ofte er nemt at gennemskue, vil nogle folk åbenbart gerne snydes, for det er en milliardindustri - og typisk foregår det helt legalt. På det seneste er selv Apple blevet snydt.

Der ruller nemlig en større skandale i det store udland. Den 26-årige australske kvinde Belle Gibson er blevet styrtende rig på en bog og en app kaldet "The Whole Pantry" hvori hun forklarer hvordan hun har kureret sig selv for ellers uhelbredelig kræft alene ved at omlægge sin kost. En hjerterørende historie - der da også har fået Apple til at fremhæve The Whole Pantry's Apple Watch-app på deres hjemmeside.

Hjerterørende, hvis altså historien var sand

Det viser sig nemlig nu, at Belle Gibson formodentligt har svindlet sig til berømmelsen. For det første har hun aldrig haft den diagnose hun påstår. For det andet har hun undladt at videresende de millioner, hun har indsamlet til velgørenhed. Hun har beholdt pengene selv. Hun har i hvertfald tjent over 10 millioner kroner på salget af bøger og apps.

Hele hendes sygdomsforløb, og hvordan hun kurerede sig selv via kosten, har været et stort fupnummer sat i verden alene for at sælge en bog. Og hvad er bedre markedsføring for en kostbog end at det har kureret forfatteren for kræft?

Hendes bog er nu blevet trukket tilbage, og Apple har også fjernet omtalen af
The Whole Pantry fra deres hjemmeside og fjernet appen fra App Store. Det værste af det hele er dog, at der formodtligt en en del folk der har droppet den traditionelle behandling, og har kastet sig over bogens råd i den tro, at de var til at stole på. Så ikke nok med at Belle Gibson har snydt folk for millioner, hun risikerer også, at få liv på samvittigheden. Og ikke mindst at have indgydt kræftsyge falske håb.