Jailbreak er en betegnelse for den proces, der gør, at man kan få direkte adgang til iPhonens filsystem, det man kalder root-adgang, som man har til en almindelige computer. Det betyder at man vil kunne installere ting uden om App Store.

Jailbreak udnytter sikkerhedshuller i iOS, og i takt med at Apple får lukket dem, skal der findes nye og det tager tid. De dage hvor et jailbreak var klar stort set samtidig med frigivelsen af et nyt iOS er definitivt ovre.

Hvornår kommer der et jailbreak?

Med frigivelsen af iPhone 5S og iOS 7 følger naturligt spørgsmålet om, hvorvidt den kan jailbreakes. Las os bare slå fast med det samme, at det kan den ikke. Der arbejdes selvfølgelig på sagen, men man skal nok ikke begynde at holde vejret mens man venter. Hver eneste gang Apple har lanceret en ny iPhone, er tiden, før et jailbreak er klar, nemlig steget. For den første iPhone tog det kun 10 dage. For iPhone 4 tog det lidt over en måned, og for iPhone 5 tog det fire en halv måned. I gennemsnit er tiden steget med 66% hvert år. Skal man bruge det som rettesnor, skal vi regne med omkring et halvt år før iPhone 5s er jailbreaket. Det er selvfølgelig teori. I praksis kan hackerne have fundet et hul allerede på mandag. Statistikken peger dog på, at det bliver sværere og sværere. Naturligt nok, da Apple selvfølgelig strammer sikkerheden hele tiden.

De sædvanlige "hackere" har meddelt at de arbejder på et jailbreak til iOS 7, men at det endnu er alt for tidligt at sige noget om udsigterne. Med hensyn til de nye iPhones er det selvfølgelig helt umuligt, eftersom de ikke er i handlen endnu.

Er jailbreak overhovedet relevant?

Det næste store spørgmål er selvfølgelig, hvorfor jailbreak er relevant. Eller måske snarere; om det overhovedet er relevant længere? Kogt helt ned handler jailbreak først og fremmest om gratis adgang til piratkopierede apps. De legitime formål bliver færre og færre - og der samme gør relevansen af jailbreak derved.

Det har altid været et mindretal, der jailbreakede deres iPhone. I den vestlige verden lå tallet for nogle år siden på 5-10% eller mindre, og alt tyder på, at det er faldet siden i takt med, at iOS har flået flere og flere funktioner. En af grundende til at jailbreake er nemlig, at man kan installere diverse tweaks og småhacks. I takt med at mange af tingene er blevet mulige i iOS, er behovet for jailbreak faldet tilsvarende.

Pirat-apps er hovedårsagen til jailbreak

Folk har dog primært jailbreaket af den ene årsag, at det gav fri mulighed for installering af piratkopierede apps. Det ses blandt andet ved, at jo fattigere et land er, desto højere er jailbreakraten. I Kina er den eksempelvis oppe på 35-40%. I Rusland, som normalt også er et at de steder hvor piratsoftware har et stort marked, er jailbreakraten omkring 25%. I USA, England og Japan er den under 5%.

En undersøgelse viser således, at næsten en tredjedel af alle installerede apps er piratkopierede. Det er ret meget, når kun måske hver tiende i gennemsnit jailbreaker. Men det er ikke kun apps fra App Store, der piratkopieres. Folk der udvikler tweaks til jailbreakede enheder rapporterer, at raten af piratkopier er helt oppe på, at hver gang de sælger en app, kopieres den 80 gange. Det er så grelt at nogle af udviklerne bag jailbreaket seriøst har overvejet at indbygge en funktion i jailbreaket, så piratkopiering blev umuligt. Årsagen til at formålet overhovedet er værd at tage med i omtalen af en tidshorisont er, at den motiverende faktor for dem, der arbejder på at udvikle et jailbreak, falder i takt med at det mere og mere kommer til at handle om piratkopiering.

Mange af dem der piratkopierer apps forsøger at dække sig ind under, at de gør det for at "prøve før de køber". Problemet er bare, at det ikke passer. Jo, måske prøver de, men de køber ikke. Kun 4 promille af alle piratkopierede apps fører til et køb af den lovlige apps. Til sammenligning fører over 7% af alle dem der prøver en officiel lite-udgave til, at folk køber den rigtige app.

De legitime formål er efterhånden til at overse

Essensen er, at hvis man skal generalisere, så handler jailbreak om at få gratis apps. Nogle få har legitime formål, og endnu færre bruger det som en mulighed for at teste apps. Men for det store flertal er adgangen til piratkopierede apps formålet med jailbreak - eller en biting man benytter sig af, nu når man har jailbreaket alligevel.

Jeg har formodentligt været blandt de første par håndfulde, der jailbreakede en iPhone i Danmark. iPhoneguide.dk blev startet med det formål at hjælpe andre med at kunne bruge deres iPhone i Danmark. Det var en guide til hvordan man jailbreake og unlockede sin iPhone. Vores første artikel fra oktober 2007 handlede om jailbreak af den oprindelige iPhone med firmware 1.1.1. Der er løbet meget vand gennem åen siden dengang. Den legitime relevans af at jailbreak bliver mindre og mindre. Det er også årsagen til, at omtalen af jailbreak her på siden bliver mindre og mindre. Vi følger det dog selvfølgelig til dørs, dog ikke i detaljer som tidligere. Når - eller hvis - et jailbreak til iOS er klar, skal vi nok skrive om det. Indtil videre er status altså, at det formodentlig kommer til at tage rigtigt lang tid. Og på lang sigt, vil det måske helt forsvinde.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.