Der har været talt og skrevet meget om Apples andel på 30% af indtægterne i App Store. Nogle har kaldt det grådighed, hvilket jeg her på iPhoneguide har argumenteret kraftigt imod (læs: Opinion: Apples 30% er ikke grådighed), med henvisning til at det ikke er gratis at drive en butik som App Store eller iTunes Store.

Nogle folk mener eller at Apple ikke har nogle omkostninger til at drive App Store. "...koster det nu også Apple det samme, som det koster en boghandler med husleje, personale osv?" lød et af argumenterne i debatten om Apples grådighed sidste gang. Men Apple har jo også husleje og personale ansat til at drive deres digitale butikker samt naturligvis en del andre udgifter som fysiske butikker ikke har.

I en ny rapport fra Asymco sættes der tal på Apples udgifter til at drive butikken. Ifølge dem koster det Apple $1,3 milliarder om året. Det er 6,7 milliarder danske kroner. Det er primært betalinger til datatrafik og betalingsformidling, der er dyrt for Apple, men der er selvfølgelig også udgifter til support og de mange ansatte, der godkender apps til salg i App Store. Den vigtigste parameter i udregningen er antagelsen om, at Apple ikke tjener penge på iTunes Store (som App Store hører under). Apples økonomidirektør, Peter Oppenheimer, har ved flere lejligheder udtalt til investorerne, at iTunes Store kun kører lidt over break even. Han må selvfølgelig ikke oplyse forkerte tal, så det må man tage for gode varer. Antagelsen om break even er altså i det store hele korrekt. Hvor meget "lidt over" break even er, er så et åben spørgmål, men det rykker nok ikke for alvor så meget ved de $1,3 milliarder, at vi kommer under $1 milliard i årlige omkostninger.

Pointen er, at hvis Apple for eksempel halverer sin andel af indtægterne i App Store fra 30% til 15%, så vil App Store blive en kæmpe underskudsforretning, der årligt vil koste Apple flere milliarder kroner. Der er med andre ord ikke råd til, at at sænke de omstridte 30% ret meget - og i hvert fald ikke så meget, at det gør en stor forskel for udviklerne, der i forvejen, får den langt største andel.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.