De to grønlandske kommuner Qeqqata og Kujalleq investerer i 3.000 iPads til alle skoleelever og -lærere. iPadsne skal styrke IT-kendskabet hos børnene, og vil give unikke muligheder for at nytænke fjernundervisning af børn og unge i Grønland. Det er en donation på 17 millioner kroner fra VILLUM FONDEN, der gør indkøbet muligt, skriver qeqqata.gl i en pressemeddelelse. Driften på 23 millioner over de næste 7 år tager kommunerne sig af.

At eleverne får udleveret en iPad personligt, og ikke bare nøjes med at bruge den i skolen, giver mulighed for at bruge IT og ikke mindst internettet som en integreret del af undervisningen når som helst og hvor som helst – og ikke kun når der er plads i skolens computerrum. De første erfaringer fra andre lande viser, at det øger engagement, selvstændighed og samarbejde hos eleverne, og dermed bedre resultater i skolerne.

Borgmester Hermann Berthelsen fra Qeqqata Kommunia er begejstret ved udsigten til, at internettet bliver mere integreret i folkeskoleundervisningen: "Grønland er en del af verden, og internettet er som skabt til Grønland. Nu giver vi skolen mulighed for at følge verdens udvikling og lade sig inspirere af dette i undervisningen. Jeg forventer blandt andet, at vores elever bliver mere fortrolige med fremmedsprog", siger han.

Når grønlandske børn fremover begynder i skolen, vil de dog allerede være bekendt med iPaden. De to kommuners daginstitutioner får nemlig også udleveret et sæt iPads, sø børn i forskolealderen kan vænne sig til den fagre nye IT-verden.

"Det handler om, at alle vore børn og unge – uanset forældrenes indkomstmæssige baggrund, allerede fra barnsben får mulighed for at tilegne sig afgørende og nødvendige IT- færdigheder, og lære at udnytte deres egen kreativitet til at tilegne sig viden, som vil være med til at definere deres fremtidige muligheder.", siger Jørgen Wæver Johansen, borgmester i Kujalleq.

Jens-Jørgen Pedersen, der er programchef for VILLUM FONDENs uddelinger i Grønland håber projektet vil inspirere andre til at gå samme vej, både i Grønland men også i Danmark og andre lande. Han har tillid til, at projektet vil begejstre og danne baggrund for et dynamisk løft i hele Grønland.