'Vi har ved flere lejligheder skrevet om Apples erhvervelse af Siri, der står bag en banebrydende app til stemmegenkendelse i App Store. Appens funktionalitet kan ses i videoen her over. Endnu har vi ikke officielt set nogle frugter fra den erhvervelse, men alle forventer, at det vil ske i iOS 5 sammen med lanceringen af iPhone 5. Apple har som bekendt udsendt adskillige betaversion af iOS 5 og også præsenteret styresystemet for offentligheden, uden at det dog har kunnet kaste lys over mulighederne, der ganske enkelt er fraværende.

Skjulte koder bekræftet eksistensen

I teorien er det altså rent gætværk - hvis ikke lige det var fordi, der i iOS 5 er fundet flere skjulte koder og ikoner der bekræfter eksistensen af funktionaliteten. Apple ønsker bare at holde den skjult, formodentligt for at kunne sætte trumf på, når iPhone 5 bliver lanceret. Havde Aplpe præsenteret funktionen sammen med iOS 5 for nogle måneder siden, ville gassen være gået af ballonen nu. Ved at holde den skjult indtil lanceringen af iPhone 5, sikrer Apple, at det kan være den helt store game changer, der sætter konkurrenterne skakmat.

Og noget tyder på, at vi kan forvente os noget meget stort ifølge 9to5mac. Stemmegenkendelse lyder kedeligt og ubrugeligt, og i øvrigt ikke som noget nyt. iPhonen kan jo allerede nu forstå simple ting. Det revolutionerende ligger i at stemmegenkendelsen er koblet til en sproglig forståelse og en systemwide integration. Man kan for eksempel sige til iPhonen: "Arranger et møde med Per Jensen klokken 13", og så fører iPhonen det automatisk ind i kalenderen og kontakter Per Jensen via mail. Eller man vil kunne sige "Mind mig om, at jeg skal købe rugbrød, når jeg kommer forbi Brugsen", hvorefter der laves en påmindelse i Apples ny app-til formålet. Et andet eksempel kunne være "Vis mig vej til stationen i Roskilde". Da enheden har sproglig forståelse vil "Hvordan kommer jeg til stationen i Roskilde" fungere lige så godt. Pointen er, at man kan tale naturligt til sin iPhone, som når man taler til mennesker (inden for rimelighedens grænser, naturligvis). iOS skulle være enddog meget dygtig til at opfatte ordene og meningen korrekt

Stemmestyring vil blive den primære kommunikationsform med iPhonen

Pointe nummer to er, at denne form forkontrol efterhånden vil blive den primære måde vi kommunikerer med iPhonen på. Vil vi sende en SMS siger vi blot "Send en SMS til Tine, hvori der står, at hun skal huske at skrive en anmeldelse til iPhoneguide.", så klarer iPhonen selv den. På modtagerens iPhone vil man kunne få læst SMS'en op, så man ikke selv skal læse den. Et af hovedelementerne, og her bliver det rigtigt genialt, er at iPhonen ikke bare lytter, den taler tilbage til en. I eksemplet, hvor man beder iPhonen arrangere et møde med Per Jensen, så vil iPhonen spørge tilbage: "Hvilken mailadresse skal jeg skrive til? Arbejde eller privat?" Man konverserer altså med sin iPhonen, som man ville gøre men en rigtig sekretær - igen inden for rimelighedens grænser. Endda en sekretær der ved alt. Man vil nemlig kunne spørge om ting som "Hvad er klokken i New York" eller "Hvor mange meter går der på en mile" og få svar med det samme.

Kommer det til at virke på dansk?

En absolut nøgleting, hvis ovenstående skal virke overbevisende er, at at talegenkendelsen virker 100%. Forstår iPhonen ikke det man siger, falder det hele til jorden som en ligegyldighed. Hvor mange bruger for eksempel iPhones nuværende stemmestyring? Ikke mig, da den konsekvent ringer op til de forkerte. Folk der har prøvet den nye funktion er dog enige om, at det rent faktisk virker efter hensigten. Det helt store spørgsmål er dog, om det kommer til at virke på dansk. Man kan have sin tvivl, men som vi tidligere har skrevet, har et ukendt amerikansk firma ledt efter danskere til stemmeprøver, og vi har spekuleret over, om det mon ikke var Apple, der stod bag. Set i lyset af ovenstående spekulationer omkring en meget avanceret stemmestyring af iPhonen, giver det jo rigtig god mening.

Apple har et vinderkort

Der er ingen tvivl om, at hvis ovenstående er korrekt - og det ellers virker, så har Apple vinderkortet som konkurrenterne vil få ualmindeligt svært ved at leve op til. iPhonen vil så kunne noget ingen andre telefoner kan i praksis. Måske på papiret, men som vi tidligere har set, så er der himmelvid forskel på teori og at få tingene til at virke i praksis. Den kunst mestrer Apple til perfektion. Da der er tale om software, kan konkurrenterne ikke bare kopiere Apple, men må udvikle deres egen. Enhver kan kopiere iPhonens hardware, men at udvikle en avanceret stemmestyring er absolut ikke for børn.

En velfungerende stemmestyring, kan meget vel være hovedforklaringen på, at lanceringen af både iOS 5 og iPhone 5 lader vente på sig. Det kræver ualmindeligt meget testning, for at få det til at virke gnidningløst på 20 forskellige sprog. Skal man tro rygterne, vil Apple dog allerede i næste uge løfte sløret for alle hemmelighederne.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.