Når det gælder håndværksmæssige opgaver, har mange mænd nok en tilgang, der hedder noget i retning af: "Hvor svært kan det være..?" Svaret på det spørgsmål er som regel: Sværere end du tror! Det er jo ikke for sjov, at det tager fire år at blive tømrer, murer, elektriker eller VVS’er. Det skyldes, at der er en masse viden om hvad man må og ikke må, kan og ikke kan, samt bør og ikke bør gøre i en lang række situationer.

Mange opgaver lyder umiddelbart simple, men du kan ende med noget værre klamp, hvis ikke du har helt styr på vaterpas, skruemaskine og lægter. F.eks. når der skal skiftes vinduer og døre derhjemme – det er da til at have med at gøre, ikke? Tja, det kommer nok lidt an på, om det bare er at pille de gamle døre og vinduer af, eller om der også skal skiftes karme? Og uanset hvad, er det aldrig en god idé, at kaste sig over den slags, medmindre man er- eller har konsulteret en autoriseret montør på forhånd.

I værste fald risikerer man, at spilde en masse tid, penge og frustrationer hvis man insisterer på at give sig i kast med den slags opgaver, uden at have indsigt i hvordan døre og vinduer fungerer i samspil med karme, gulv og vægge. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt.

iPhonen kan svare på meget

Du kan selvfølgelig YouTube og Google dig vej gennem Gør-Det-Selv junglen, men en anden løsning kunne være app’en "Gør Det Selv - 555 håndværkertips", fra Bonnier Publications. Bonnier er nok mest kendt som magasinudbyder, og er bl.a. ansvarlig for magasinerne "I Form", "Illustreret Videnskab" og "Gør Det Selv".

555 håndværkertips omfavner en ret bred del af det Gør-Det-Selv arbejde, du kan (og må) give dig i kast med. Det er nemlig ikke alt, du må lave selv – heller ikke selvom det umiddelbart virker ligetil. Specielt indenfor VVS og elektrikerfaget, er der mange typer arbejde, der kræver en autorisation, og har man ikke sådan en, er det ikke bare uhensigtsmæssigt – det er faktisk ulovligt.

Ulovlige installationer

Hvis man begiver sig ud i et stykke Gør-Det-Selv arbejde, der ifølge loven kræver en autoriseret montør, er resultatet af sit arbejde i fagtermer det, man kalder en ”ulovlig installation”. Og det er noget rigtig skidt! Dels udsætter man potentielt sig selv og andre for fare og personskade, men man fjerner også sin forsikringsmæssige sikkerhed. Det er nemlig sådan, at hvis der er udført et stykke arbejde af en amatør, der ifølge loven skulle have været udført af en autoriseret montør, ja så er der ingen forsikring der dækker, hvis arbejdet nu – eller på et hvilket som helst tidspunkt i fremtiden – er skyld i skader på huset.

Du kan således ende med en massiv regning, hvis ikke du følger lovens anvisninger på området. Du kan læse meget mere om hvad du må og ikke må på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Rigtig god arbejdslyst!

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.