Det er vist de færreste, der efterhånden ikke vil erkende, at iPhonen har vendt op og ned på mobilbranchen, siden introduktionen i 2007. Der er mange måder at måle det på, og traditionelt sker det ved at kigge på markedsandelen af de solgte mobiltelefoner. Der er dog en anden metode, der endnu bedre viser, hvordan mobilproducenterne opfatter situationen, og det er ved at kigge på udviklingen branchens overskud.

Asymco offentliggør med jævne mellemrum en oversigt over branchens overskud. Vi har kigget nærmere på tallene og lavet grafen ovenfor, der viser udviklingen i de forskellige producenters bidrag til branchens overskud siden introduktionen af iPhonen i sommeren 2007.

Uerfarne Apple står nu for 75% af branchens overskud

Som grafen med al tydelighed viser, er det vitterligt vent op og ned på mobilbranchen. Rent bogstaveligt. Nokia er gået fra at stå for 60% af branchens overskud til et stort rundt nul på bare fem år. Faktisk havde de i seneste kvartal et underskud på omkring 10 milliarder kroner. Apple er gået præcis den modsatte vej; fra et rundt nul til svimlende 75% - igen på bare fem år. Jeg vil gætte på, at man skal lede meget længe efter et ligende tilfælde, hvor en ny aktør fuldstændig uden erfaring overtager en veletableret branche med milliardoverskud på kun 5 år.

Fem producenter har set overskuddet smuldre mellem fingrene

Som det kan ses, er det ikke kun Nokia der er forsvundet fra grafen i løbet af de fem år. Gruppen af øvrige er ligeledes gået mod nul. Denne gruppe dækker HTC, Sony Ericsson, RIM og LG. Fore store firmaer, der alle har måtte se deres forretning smuldre mellem fingrene. Motorola er slet ikke med i gruppen, da de har haft underskud i hele perioden, og således slet ikke har bidraget til branchens overskud i de sidste fem år.

Det skal bemærkes at tallene kun er for salget af mobiltelefoner. Det er altså ikke Apples eller Samsungs samlede overskud, der indgår i tallene, men kun dem vedrørende telefonsalget. Det skal også bemærkes at branchens samlede overskud er steget fra omkring $5 milliarder til omkring $15 milliarder i perioden. Det sidste er vigtigt for det betyder, at Apple ikke bare har taget de andres overskud. Apple har egenhændigt voldsomt forøget overskuddet i branchen.

Tallene dækker kun over de selskaber, hvor salget af mobiltelefoner er offentligt tilgængelige.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.