Det nye iSight-kamera i iPhone 5s har fået et løft, der resulterer i en reel forbedring af kvaliteten af ens billeder. Det der gør forskellen, er en ny redesignet billedsensor med større pixels. Større pixel giver bedre billeder.

Kameraet i iPhone 5s er således det klart bedste iPhone-kamera til dato. Kvaliteten har fået et betydeligt løft, og der er kommet flere nye funktioner. Kameraopgraderingen i iPhone 5s, er måske den største forbedring sammenlignet med tidligere iPhones.

Megapixelræset er meningsløst

Hvor de fleste andre producenter af telefoner forsøger at presse så mange megapixels som muligt ned på deres billedsensor, har Apple en helt anden og fokus. Antallet af megapixels siger nemlig i virkeligheden intet om kvaliteten af billederne. Det er lyset, der er nøglefaktoren.

Jo flere pixels man presser ned på den samme billedsensor, desto mindre er hver enkelt pixel, og desto mindre lys kan den derfor opfange. Fordi lyssignalet er svagt, vil sensorens egenstøj træde tydeligere frem, end hvis signalet på grund af større pixels var stærkere. Resultatet er, at risikoen for støj på billedet stiger, når størrelsen på de enkelte pixels bliver mindre. Specielt under svage lysforhold.

Det handler om lyset

Man skal derfor ikke lade sig narre af, at kameraet i iPhone 5s har den samme opløsning på 8 megapixel som kameraet i iPhone 5 og iPhone 4S. Kvaliteten er blevet voldsomt forbedret. Det skyldes primært at Apple har øget størrelsen på billedsensoren med 15%, og forøget blændens størrelse fra f/2.4 til f/2.2 (mindre tal giver større blænde). Samlet set betyder det, at lysfølsomheden er steget 33%. Stigningen i lysfølsomheden givet meget bedre billeder, end hvis Apple i stedet bare havde øget antallet af megapixels fra 8 til 12.

I virkeligheden har man slet ikke behov for flere megapixels end at man kan producere et fysisk print i en passende størrelse i en ordentligt kvalitet. For langt de fleste er 4 megapixels derfor alt rigeligt til almindelige formål. Til rent digitale formål er 4 megapixels også mere end rigeligt. En iMac's skærm er eksempelvis omkring 2 megaixels.

Bedre blitz

Det er derfor helt befriende, at Apple vælger ikke at gå med på megapixel-ræset. Apple viser med deres valg, at de har forstået hvad fotografi handler om, og at det er vigtigere end at kunne skrive et højt tal uden på boksen.

Som sagt er lyset konge, når det handler om fotografi. I svag belysning, kan en blitz derfor være et godt hjælpemiddel. Også her har iPhone 5s en forbedring. Tidlige har iPhonens kamera haft en enkelt flash-diode med hvidt lys. Den har fungeret fint som lommelygte, men noget godt for billederne har det ikke gjort. I iPhone 5s har Apple derfor inkluderet en såkaldt "True Tone dual-LED flash". Vi springer det tekniske over, og går direkte til pointen; at blitzen nu kan frembringe et varmere lys, der giver betydeligt mere virkelighedstro billeder sammenlignet med tidligere.

Også softwaren er forbedret

Vi stopper ikke her. Forud over de nævnte forbedringer i hardwaren, har Apple oppet sig på softwaresiden. Blandt de nye ting kan nævne en automatisk billedstabiliseringsfunktion og bedre autofokus. Burst-mode giver mulighed for at tage op til 10 stilbilleder i sekundet, og lade iPhonen analysere og kombinere dem til et perfekt billede. Derudover er der kommet forskellige billedfiltre og et nyt kvadratisk fotoformat.

Folk der bruger iPhonen til videooptagelse vil glæde sig over live video-zoom og mulighed for at optage slow motion video med 120 billeder per sekund i 720p.

Galleri

Apple har lavet et fotogalleri, hvor man kan sse billedet taget med iphone 5S i fuld opløsning: www.apple.com/iphone-5s/camera/gallery/

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.