iPhone 5 er ikke en revolution, det er trods alt svært at revolutionere verdens bedste telefon - men hvorfor skulle man dog også det? I stedet har Apple forbedret hver eneste lille detalje ved iPhonen, for at give os mere af alt det der virker, nu bare bedre end nogensinde før. Den er tyndere og lettere, har større skærm, bedre batteritid, tager bedre billeder og ikke mindst et fantastisk design.

Her får du et kæmpe overblik over alle de nye ting, der er værd at nævne, ved iPhone 5.

Design

Ifølge Apples chefdesigner, Jonathan Ive, har Apple aldrig tidligere lavet et produkt med denne ekstraordinære grad af finish. Den er 20% lettere end iPhone 4S, til trods for at den har en større skærm.

Det nye design er baseret på et aluminiums unibody-design, med to glasfelter øverst og nederst på bagsiden. Ved at bruge unibody-designet er det lykkedes Apple at gøre iPhonen 20% tyndere end iPhone 4S.

iPhone 5 kommer i to farver "Black and slate" og "White and silver".

Skærmen

Skærmen på den nye iPhone 5 har en uhørt høj kvalitet. Farvemætheden er forøget med hele 44%. Kombineret med det forøgede skærmareal, kan vi godt begynde at glæde os.

Størrelsen på skærmen er øget fra 3,5″ til 4″, men kun i højden. Bredden er stadig den samme. Opløsningen er derfor nu på 1.136 × 640 pixels i retina-kvalitet. Det nye skærmformat gør, at man kan se 16:9 HD video uden sorte bjælker for oven og for neden.

Apple har brugt en helt ny teknik til iPhone 5's skærm. I stedet for at have to lag, hvor selve tryk-sensoren ligger oven på skærmen, har Apple integreret tryk-sensoren i selve de enkelte pixels. Det gør skærmen ekstrem tynd og forøger billedkvaliteten. Ifølge Apple findes der ikke andre telefoner på makedet, der benytter den teknologi

Læs mere: iPhone 5 får en fantastisk skærm

Netværk

Helt som forventet har iPhone 5 understøttelse for LTE (4G)-teknologien. LTE byder på en teoretisk tophastighed på 100 Mbps. Der bruges forskellige LTE-frekvenser i forskellige dele af verden, så iPhone 5 kommer i tre forskellige udgaver. I skrivende stund er det ikke 100% bekræftet, at LTE understøttes i Danmark, selvom en af iPhone 5-modellerne matcher en af de frekvenser, der benyttes i Danmark.

Udover LTE understøtter iPhone 5 3G - også de forskellige nye hurtige varianter. WiFi understøttes med dual channel 5GHz Wi-Fi (802.11N). Det giver en teoretisk hastighed på 150 Mbps.

Læs mere: iPhone 5 understøtter LTE på dansk frekvens

Processor

iPhone 5 har fået en Apple A6-chip, der rundt regnet er dobbelt så kraftfuld som den A5-chip, der sidder i iPhone 4S. Det betyder også, at den er omtrent dobbelt så hurtigt til de fleste opgaver; Browsing, fotografering etc.

Batteritid

Batteritiden er en af de vigtigste parametre for smartphones, der bruges meget hver eneste dag. iPhone 5s's batteritid er imponerende. Ifølge Apple får man 8 timers tale eller browsing på både 3G og LTE eller 10 timers browsing via WiFi. Man får 30 timers videoafspilning og 225 timers standbytid.

Det er bestemt mere end godkendt.

Kamera

Kameraet i iPhone 5 er endnu bedre, end det der sidder i iPhone 4S. Kameraet har på papiret stort set de samme tekniske specifikationer: 8 megapixels, 1.080p HD-video, ƒ/2.4 blænde etc., men kvaliteten er alligevel blever forøget betydeligt. Blandt andet gennem en ny "low light mode" og en forbedring af den såkaldte High Dynamic Range-funktion, forkortet HDR. Det resulterer i en markant forbedrede farver og tone, samt mindre slør ved bevægelser. HDR forbedrer også kvaliteten under dårlig belysning.

40% hurtigere

iPhone 4S er i forvejen ret hurtig til at tage billeder. Ifølge Apple er iPhone 5 40% hurtigere.

Det nye kameras linse er lavet af safirglas. Det er det næst hårdeste materiale efter diamant, hvilket skulle sikre en betydeligt bedre beskyttelse mod ridser.

Også frontkameraet er blevet væsentligt forbedret. Det kan nu optage video i 720p HD og tage stillbilleder i en opløsning på 1,2 megapixel. Tidlige kunne det kun levere VGA-kvalitet (640x480). Frontkameraet har også fået ansigtsgenkendelse.

Læs mere: iPhone 5′s nye kamera

Panorama funktion

Kamera-appen i iPhone 5 har fået en ny funktion kaldet Panorama. Med den kan man få panorama-billeder på op til 28 megapixels. Det hele fungerer automatisk ved at man panorerer iPhonen, som så selv sætter enkeltbillederne sammen til ét stort. Rystelser og bevægelige opjekter, der ellers kan ødelægge enhvert panorama-billede tager softwaren også hånd om.

Resultatet er et perfekt 240 graderes panoram-billede.

Læs mere: Den nye panorama-funktion

Lyden

Apple har for første gang indbygget tre mikrofoner i iPhonen; i bunden i toppen og på bagsiden. Disse sikrer en bedre støjreduktion ved telefonopkald og lydoptagelser, hvor baggrundslyden bliver filtreret fra.

De indbyggede højttalere er også blevet bedre. Apple er gået fra tre til fem transducere, hvilket resulterer i en mere klar og rigere lyd. Nogen stor lyd skal man dog næppe forvente fra en så lille højttaler.

Mere interessant er det, at Apple i samarbejde med teleselskaber verden over har udviklet noget de kalder "Wideband Audio". En slags HD telefonlyd, kunne man kalde det. iPhone 5 vil ganske enkelt udnytte en større del af båndvidden til selve talen, hvorfor det vil lyde mere naturligt - hvis altså teleselskabet understøtter det.

EarPods: Nye høretelefoner

Sidst men ikke mindst, har Apple udviklet nogle nye høretelefoner kaldet EarPods. Modsat de fleste andre høretelefoner som er runde, er Apples nye EarPods udformet efter ørets anatomi. For at finde den rette form, har Apple blevet testet 124 forskellige prototyper på over 600 mennesker. Resultatet er et sæt høretelefoner, der sidder perfekt, og bliver siddende, i forskellige typer af ører. Testpersonerne har testet dem under vidt forskellige forhold.

Formen er kun den ene side af et godt sæt høretelefoner. Den anden er selvfølgelig lydkvaliteten. Målet var at EarPods skulle levere den samme lydkvalitet som et sæt kvalitetshøjttalere. Der er selvfølgelig en del udfordringer ved at skulle arbejde med et sæt højttalere, der er så små, som dem der sidder i et sæt høretelefoner, men Apples teknikkere har udviklet nogle nye teknikker og materialer i forsøget på at komme i mål. Skal man tro Apple, er kvaliteten at sammenligne med høretelefoner til flere hundrede dollars.

De nye høretelefoner leveres med alle de nye iPods samt iPhone 5. Man kan også købe dem særskilt hos Apple.

Læs mere: Apple lancerer nye høretelefoner

Lightning: Ny dock-connector

Helt som forventet har Apple annonceret, at den 30 pins dock-connector, vi har kendt siden de tidlige iPod-dag er et overstået kapitel. Den bliver nu skiftet ud med en meget mindre en. Apple kalder den “Lightning”. Lightning har kun 8 pins og er 80% mindre end den gamle connector, hvilket har været et krav, for at Apple har kunnet gøre iPhone 5 til en af verdens tyndeste smartphones.

Connecgoren har den fordel, at den kan bruges uanset om man vender den ene eller den anden side opad. Den kan med andre ord ikke vendes forkert.

En adaptor, der kan købes seperat, sikrer af iPhone 5, kan benyttes med ældre udstyr.

Læs mere: Apple annoncerer Lightning – en ny dock-connector

iOS 6

iPhone 5 kommer selvfølgelig med iOS 6. Se vores oversigt over iOS 6 her: iOS 6: Oversigt over alle de nye funktioner

Pris og lancering

iPhone 5 kan fås til samme pris som iPhone 4S har kunnet købes til hidtil. Det betyder, at man formodentlig vil kunne købe en iPhone 5 hos Apple for 4.699 kroner for 16GB-modellen. 32GB koster 5.499 kroner og 64GB koster 6.299 kroner. iPhone 5 vil selvfølgelig også kunne købes med binding hos teleseskaberne.

iPhone 5 lanceres i USA samt Canada, Storbritanien, Frankrig, Tyskland, Australien, Japan, Singapore og Hong Kong fredag den 21. september. iPhone 5 kommer til yderligere 21 lande, herunder Danmark, ugen efter fredag den 28. september.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.