Jeg har brugt morgen og formiddagen på at pløje mig igennem 12-15 udenlandske anmeldelser af den nye iPad Pro for at få et overblik, som jeg kan videreformidle til jer læsere.

Det første der slår mig er, hvor enige anmelderne er. Der plejer at være betydeligt større variation blandt de forskellige medier, når Apple lancerer et nyt produkt. Det plejer at være sådan, at den ene halvdel elsker en ny Apple-enhed, mens den anden halvdel hader den (og samtidig ikke kan forstå at andre kan elske den). Sådan er det ikke denne gang. Der er over en bred kam enighed.

Der hvor der er mest uenighed er på spørgsmålet om iPad Pro kan erstatte en rigtig computer. Dette er dog ret uvæsentligt i første omgang - og mest af alt præget af personlige præferencer og behov. Det gemmer vi derfor til sidst.

Her er mit eget samlede indtryk efter at have læst de mange anmeldelser:

Den er STOR

Der er selvfølgelig enighed om, at iPad Pro er stor. Stor som i STOR. Alt andet havde også været underligt, eftersom størrelsen er en af pointene med enheden. Umiddelbart vurderes det til at være en god ting. Den svarer nogenlunde til to iPad mini side om side. For flere anmeldere gør den store skærm at iPaden - eller tabletten som koncept i det hele taget - får en helt anden berettigelse. Den fremstår meget tydeligere som en reel kategori på egne præmisser. Folk der har haft svært ved at se den regulære iPad som et reelt alternativ til en stor iPhone, oplever at Pro'en ændrer på det. Det giver faktisk mening, at have en iPad med så stor en skærm. Det opleves ikke som et problem for ens mobilitet. Den regulære iPad er jo i forvejen af en størrelse, så man skal have en taske med, så det er ikke et reet problem.

Størrelsen betyder blandt andet at iOS 9's nye Split View-funktion fungerer bedre. Flere nævner at den først nu kommer til sin ret. Andre mener dog at Split View er noget Apple har fundet på, indtil de finder på noget bedre. Der er lidt delte meninger om, hvor brugbart det er. Det er dog ikke relateret til Pro'en sig selv men iOS 9.

Den store skærm gør det selvfølgelig til en drøm at se video på enheden. En anmelder omtaler det som et mini-TV, mens en anden glæder sig over, at man nu kan sidde flere sammen og se video på samme iPad. Revolutionen lader dog vente på sig. Der er ganske enkelt for få apps, der rigtigt udnytter den store skærm.

Potentialet er der - men bliver ikke indfriet (endnu)

Manglen på Pro-apps er i øvrigt udtalt. Apples egne apps er med fra start, men ellers er det stor set opskaleringer af eksisterende apps, vi ser. Det er som sådan ikke iPadens skyld, men manglen på apps, der udnytter både skærmen og de mange kræfter, gør at potentialet ikke bliver helt forløst. Apropos de mange kræfter, så er der bred enighed om at Pro'en er virkelig potent. Den har ydelse om kan sammenlignes med en MacBook.

Den store skærm og de mange kræfter gør at iPad Pro ikke bare opleves som en opskaleret udgave af den regulære iPad, men som noget helt nyt og bedre. Apple med Pro'en ændret på de tre ting, der fundamentalt er galt med en almindelige iPad, når det handler om produktivitet. Skærmen er for lille, ydelsen for ringe, og den mangler et ordentligt tastatur eller andre arbejdsredskaber. De tre ting har Apple løst. Begrænsningerne er fjernet. Nu mangler det fjerde ben bare: Potente apps.

Flere nævner, at iPad Pro er guld for kunstnere (tegnere etc.). Dette takket være Apple Pencil (der skal købes separat), der slår alt andet ad banen. En anmelders far er professionel kunstner, og har tabte underkæben. Så god er tegneoplevelsen og mulighederne med iPad Pro og Apple Pencil.

Pencilen er ikke det eneste tilbehør. Man kan også købe et tastatur, der smart udnytter en ny port på den ene side af iPaden. Tastaturet beskrives som fint, men noget særligt er det ikke, og det er alt for dyrt. Mange savner mulighed for også at kunne bruge en mus eller et trackpad.

Den bedste iPad nogensinde

De fleste er enige om, at iPad Pro er den bedste iPad nogensinde. Selvfølgelig er den kraftigere, men det er den store skærm der gør det. Giver iPaden nyt liv og ny mening, fordi en differentierer sig mere fra iPhonen. Den er en regulær arbejdshest, ikke bare for kunstnere.

Samlet set vurderes den nye iPad til at være et skridt i den rigtige retning. iPaden er vokset, men potentialet bliver ikke helt indfriet. Der mangler ganske enkelt apps, der rigtigt udnytter de muligheder Pro'en giver. Vi er kun nået halvvejs i mål. Men som sagt relaterer det sig til softwaren, så det bliver løst med tiden.

Så er vi tilbage til spørgsmålet om iPad Pro kan erstatte en computer. Det er der delte meninger om. Lige fra "nej, på ingen måde" over "måske" til "ja, det kan den godt". Det er i virkeligheden en længere diskussion, som vi bør tage en anden gang. En af anmelderne siger det meget godt: "iPad Pro kan ikke erstatte en computer for mit vedkommende. For nogle kan den måske og for mange andre kan den godt." Personlige præferencer er kodeordet her og man skal ikke forvente at den kan det samme som en computer, for det kan den ikke, men den kan noget andet.

Her er et udvalg af de mest læseværdige anmeldelser, skrevet af folk, der inde i sagerne: cnet, Techcrunch, The Verge, Ars Technica, Wall Street Journal, Wired