I marts bedømte han iPaden til at have verdens bedste skærm på en mobilenhed, og i september fik skærmen i iPhone 5 prædikatet "verdens bedst smartphoneskærm". Kun en enhed har en skærm bedre en iPhone 5, og det er iPaden.

Generelt er DisplayMates Dr. Raymond M. Soneira meget begejstret for kvaliteten af Apples skærme, der banker konkurrenterne eftertrykkeligt. DisplayMate udvikler software til kalibrering af displays, og anses af mange for at være førende på området. Derfor skal deres ord tages alvorligt.

Både når de er positive og når de er knap så positive. Det sidste er tilfældet for den nye iPad mini. Soneira bedømmer mini'ens skærm til at være "meget kompetent", men noterer at den ikke lever op til Apples tradition om at levere den bedste skærm - eller i det mindste en fantastisk skærm. Den er "kun" meget kompetent, og klarer sig dårlige end konkurrenternes skærme i de små tablets.

Minien er baseret på teknologien fra iPad 2

Apple har valgt at basere iPad mini på en skærm stort set svarende til den i iPad 2. Derfor er målingerne også stort set identiske. Problemet er ikke så meget, at skærmen i iPad 2 er dårlig. Da den blev lanceret klarede den sig godt. Men der er sket meget siden - og man kan tillade sig at forvente mere.

For det første er opløsningen på skærme generelt steget. Alle Apples iOS-enheder har fået retinaskærme, og også konkurenternes skærme har fået højere opløsning. Her falder mini'en igennem. Apples problem er, at de af praktisk grunde, kun har kunnet vælge mellem to opløsninger. Retina eller den gamle opløsning. Da Retina er for dyrt, i forvejen udgør mini'ens skærm næsten halvdelen af prisen på enheden, har det valgt været nemt. Apples konkurrenter er mere frit stillet med hensyn til skærmopløsning, fordi de ikke tager hensyn til kompatibiliteten af apps, så de har kunnet vælge en højere opløsning Apple kunne også have valgt en opløsning der er højere end den aktuelle, uden at være retina, men det havde ødelagt muligheden for gnidningsfri afvikling af eksisterende apps.

Problemer med refleksioner og undermættede farver

Andet problem er refleksioner. Der måles 12%, hvor konkurrenterne ligger omkring 8%. Jo lavere det tal er desto bedre. Skærmen i iPhone 5 ligger i øvrigt lige omkring 8% og refleksioner har altid været et af de få steder, hvor Apples skærme har klaret sig dårligere end konkurrenterne.

Det tredje sted, hvor mini klarer sig dårligere end konkurrenternes er på målingen af farvegengivelsen (color gamut). Det er ellers her, at Apple traditionelt har været konkurrenterne overlegen. iPhone 5 og den nye iPad ligger på imponerende 104% henholdsvis 99%. Det gælder om at ligge så tæt på 100% som muligt. Der er dog bedre at have undermættede farver end overmættede farver. Konkurrenterne har typisk ligger omkring 40% over eller under. Det gør Apple også denne gang. Mini'en lander kun på 62%, hvilket igen svarer til hvad iPad 2 klarer.

Klarer sig dog godt i den virkelige verden

Soneira noterer dog, at selv iPad mini klarer sig dårligere i testene, så klarer den sig ret godt i rigtigt brug - det man ikke kan måle. Det skyldes først og fremmest at Apples farvekalibrering er fremragende. Stort set alle andre producenter, benytter slet ikke farvekalibrering. Farverne gengives derfor rigtigt på mini'en, problemet er, at de ikke er mættede nok. Umættede farver er dog altid at foretrække frem for overmættede farver.

Skærmen i iPad mini er altså langt fra dårlig, men den er dårligere end i de konkurrende mini-tablets. Først og fremmest fordi den er baseret på sidste års teknologi. Det er forventeligt, mini'ens præmisser taget i betragtning, men alligevel ærgerligt, når nu Apple jo i både iPhone 5 og specielt iPaden leverer verdens bedste skærme.

Kabalen skal gå op

Om det er godt nok, at iPad mini ikke har verdens bedste skærm kan altid diskuteres, men det er et resultat af nogle foretagne valg. Vi kan ikke forvente at få en iPad mini med samme specifikationer som den rigtige iPad, men til den halve pris. Skærmkvaliteten er et af de steder, hvor Apple har måttet ofre noget, for at får resten af kabalen til at gå op. En kabale der består af ting som den fysiske størrelse, batteritid, pris og samspil med softwaren.

Om ikke vigtigere end opløsning, så i hvert fald lige så vigtigt, er skærmens format, som jo slet ikke spiller en rolle i den slags målinger. Det er meget afgørende for oplevelsen, om man vælger et skærmformat som iPadens eller et af de andre. For det første på grund af størrelsen på skærmarealet, men også forholdet mellem bredde og højde spiller en vigtig rolle. Alt kan ikke afgæres af opløsningen alene. I praksis vil problemet med opløsningen nok kun være reelt for dem, der allerede har en iPad med retina-skærm. Har man først vænnet sig til det, er det meget svært at acceptere andet. Er man ny bruger, vil man blive lige så betaget for mini'ens skærm som vi andre blev for den oprindelige iPad.

Køb iPad mini

iPad mini kommer i tre konfigurationer med 16GB, 32GB og 64GB med eller uden mobildata.

Priserne er 2.599 kr, 3.299 kr og 3.999 kr for de tre udgaver. Vil man have mobildata med koster hver model 1.000 kr mere.

Gå til Apple Store og bestil iPad mini