At Apple vil lancerer en iPad mini, er ved at være lige så sikkert som at høre amen i kirken. Alle analytikere tror på at det vil ske, og folk med kilderne i orden blandt elektronikproducenterne i Asien er enige: Spørgsmålet er ikke om den kommer, men hvornår den kommer.

Blandt Apple-kunder, og måske ikke mindst blandt ikke-Apple-kunder, er der dog mere delte meninger om hvorvidt der er et marked for en lille iPad. Det oftest hørte argument er, at den ganske enkelt vil have en alt for lille skærm. Trumkortet er, at Apples tidligere topchef, Steve Jobs, har udtalt, at iPad-konkurrenternes skærme på 7-8 tommer er for små.

Jobs kan man ikke argumentere imod

Jobs kan man ikke argumentere imod, og her skal ikke falde nogle dårlige jokes om at han jo også er død, for det skal forstås i overført betydning. Jobs pointe er rigtig, men folk glemmer at de fleste konkurrenters skærme har en anden aspektratio end iPaden. De er meget mere aflange, mens iPaden mere nærmet sig et kvadrat. En anden vigtig ting er selve styresystemet, hvor Apple har tænkt en del mere over den slags "smådetaljer" end Android-konkurrenterne. Derudover var Jobs' kommentar henvendt til de tablets man så for et par år siden og ikke de nuværende.

Diagonalmålet fortæller intet om arealet

Da skærmstørrelsen måles diagonalt, betyder det, at jo mere aflang en skærm er desto mindre vil arealet være for et givent diagonalmål. En 7 tommers skærm er med andre ord ikke bare en 7 tommers skærm. I virkeligheden kan man slet ikke bruge diagonalmålet til at sammenligne størrelser med - med mindre skærmene har samme forhold mellem højde og bredde. Det har TV-skærme for eksempel, så der giver det god mening. Det gør det bare ikke, når vi snakker tablets med forskellige skærmforhold.

iPad mini har 40% større skærmareal end Kindle Fire og Nexus 7

Så når man hører folk sige at Kindle Fires og Nexus 7's skærme, der begge er 7 tommer, er for små, så har de nok ret, men det kan bare ikke overføres til en iPad mini. De to nævnte tablets har en aspektratio på 17:10 og 16:10, mens iPaden har 4:3 - iPaden er altså mere tilnærmet et kvadrat end de to andre. Derudover vil en iPad mini også få 7,85 tommer og ikke kun 7 tommer som de andre. I kombination betyder det at iPad mini'ens skærmareal vil være hele 40% større end de to konkurrenter. Det kan man jo ikke umiddelbart læse, når man ser på de rå specifikationer på 7 tommer henholdsvis 7,85 tommer. Her kan forskellen jo nærmest virke ubetydelig. I virkeligheden vil forskellen dog være enorm.

De grafiske elementer er store nok

En anden detalje er, at en skærmstørrelse på 7,85 tommer betyder, at de grafisk elementer på iPad mini'en vil have præcis samme fysiske størrelse som de har på iPhonen. Hvis diverse knapper er store nok på iPhonen, så er de det også på iPaden. Det er selvfølgelig ingen tilfældighed, at en iPad mini med en 7,85 tommers skærm giver præcis samme størrelse grafiske elementer som på samtlige iPhones solgt til dato. Det er gennemtænkt til mindste detalje, og man kan have den mistanke, at det har været planlagt, i hvert fald som en mulighed, helt fra starten.

Scroll ned for at se kommentarer