Apples nye iPad (2012-model) kan ikke drage fordel af den hurtige LTE-understøttelse i Danmark, da vi her i Europa bruger nogle andre frekvensbånd, end de gør i USA. Vi var inde på det allerede inden lanceringen, men da der er lidt forvirring om det, er det nok meget godt lige at få på plads igen.

I USA bruger man primært 700 og 1700 MHz-frekvensbånd til LTE, derudover er der forskelle mellem selskaberne inden for de enkelte bånd. I Danmark og det meste af Europa, benyttes der 1800 MHz og 2600 MHz. I andre lande bruger man helt andre frekvensbånd. I princippet er der op til 9 frekvensbånd, der skal dækkes, hvis iPaden skal virke med alle de forskellige €G-netværk. Teknisk kan det ikke lade sig gøre at understøtte hele verden i en enhed.

Håbe på europæisk udgave

Apple reklamerer med at iPaden er den enhed i verden, der understøtter fleste forskellige frekvenser, men det hjælper selvfølgelig ikke os europæerne, når nu det er de "forkerte" frekvenser, der understøttes set med vores øjne. Det have været meget smartere, hvis nu der var en global enighed om hvilke frekvensbånd, der skal benyttes, frem for at producenterne skal vride det umulige ud af af teknikken.

Vores håb skal derfor være, at Apple lancerer en speciel udgaver af iPad 4G, der understøtter de europæiske LTE-frekvenser. Til gengæld vil den så ikke kunne bruges i USA. Indtil videre ser det dog ikke ud til, at Apple har planer om dette i denne omgang.

Kan godt bruges i Danmark - bare kun på 3G

Man skal dog huske på, at iPad 4G sagtens kan bruges i Danmark, men bare kun på 3G-netværket. Nogle vil givetvis, og med rette, beklager sig over, at de derved betaler for en funktion, der ikke virker. Alternativet havde dog været, at Apple havde lanceret en udgave helt uden 4G til det europæiske marked til samme pris, men det havde jo ikke i praksis gjort nogen forskel.

På Apples danske hjemmeside, står der at iPad kan benyttes med 4G i Danmark hos alle de fire store teleselskaber. Det er ikke som sådan en fejl, men skyldes at man har omdøbt en kendt 3.5G teknologi, så man nu kalder den 4G. Der er i øvrigt ikke noget Apple har fundet på. Allerede i starten af 2011 rebrandede de amerikanske teleselskaber HSPA+, så det nu hedder 4G og ikke 3G. Med andre ord ren markedsføringslir, der ikke ændrer på, at iPad 4G ikke kan bruges på det rigtige 4G-net (LTE).

Opdatering: Det er kun 2012-modellen, der har ovenstående problem. Nyere iPads virker fint med de danske LTE-frekvenser.

Scroll ned for at se kommentarer