På top500.org kan man se en liste over verdens 500 kraftigste computere. Listen vedligeholdes af Dr. Jack Dongarra fra University of Tennessee. I 1979 var han med til at udvikle den såkaldte Linpack computing benchmark, der bruges til at måle supercomputeres relative præstationsevne med. Ydelsen måles i flops, det vil sige antal beregninger i sekundet. Verdens hurtigsate computerlige nu er kinesisk og leverer 2,57 petaflops. 1 petaflop er 1.000.000 gigaflops. RAM har den også rigeligt af nemlig hele 229.376 GB.

Hvad har alt det med iPaden at gøre, kunne man spørge? Dongarras gruppe har porteret Linpack til iPad 2 og har derfor målt, at den yder mellem 1,5 og 1,65 gigaflops. Den er altså halvanden million gange svagere end verdens hurtigste computer lige nu. Til gengæld ville iPad have været på top 500-listen indtil omkring 1994.

I 1985 var en Cray 2 supercomputer verdens hurtigste computer med en ydelse på 1,9 gigaflops. Den var omkring lige så stor som en vaskemaskine og krævedce en specialudviklet køling, hvor den blev kølet med en speciel væske kaldet Flourinert, der oprindeligt er udviklet om bloderstatning under tranfusioner. Prisen for denne herlighed var $17 millioner tilbage i 1985. Omregnet til nutidens penge svarer det til omkring 175 millioner kroner.

iPad 2's ydelse matcher altså nogelunde Cray 2's. Det er faktisk ret vildt. En batteridrevet tavlecomputer i 2011 har samme ydelse som man via en masse specielle tilpasninger kunne klemme ud af verdens kraftigste computer for 25 år siden. I disse beregninger er endda ikke inkluderet, at iPad 2's grafikprocessor i sig selv har en ydelse på ikke under 1 gigaflop.

Kilde: New York Times

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.